Οικονομία και προσφυγικό σε πρώτο πλάνο

Οικονομία και προσφυγικό σε πρώτο πλάνο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μόνη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ήταν τον Φεβρουάριο του 2017 στο «στρατηγείο» του CDU. Εκτοτε υπήρξαν πολλές επαφές, τόσο στις συνόδους του ΕΛΚ όσο και τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα. Η πολιτική σημασία της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ είναι προφανής, αλλά η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό στόχο της για μείωση των πλεονασμάτων, προτάσσοντας στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας, το μεταναστευτικό και τις επενδύσεις.

Διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, βασική επιδίωξη του πρώτου κύκλου υψηλών ευρωπαϊκών επαφών του πρωθυπουργού είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εικόνας της χώρας, προς την οποία, άλλωστε, συνηγορούν τόσο η πλήρης άρση των capital controls όσο και τα ιστορικά χαμηλά που σημειώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, η κύρια συζήτηση είναι η έμμεση μείωση του πλεονάσματος μέσω της αλλαγής του μηχανισμού που θα επιτρέψει τον υπολογισμό των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα στα έσοδα του προϋπολογισμού το 2020, εξίσωση που ισοδυναμεί με μείωση του πλεονάσματος κατά 0,6%. Παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρεται δημοσίως σε αυτό, στόχευση της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη σχετική διαπραγμάτευση πριν από το τέλος του χρόνου. «Ολες οι τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στόχου των πλεονασμάτων είναι ευπρόσδεκτες», ήταν η σχετικά αποστροφή του κ. Πέτσα, ο οποίος αρνήθηκε μεν να επιβεβαιώσει ότι θα γίνει τέτοια συζήτηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς –τον οποίο επίσης θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης–, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι πτυχές θα συζητηθούν και στη συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά και στις διμερείς και διεθνείς επαφές με άλλες χώρες μέχρι την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020.

Η κυβέρνηση κρατάει χαμηλά το ζήτημα για ευνόητους λόγους, αλλά και επειδή η κ. Μέρκελ βρίσκεται ενόψει τριών σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων. Εξάλλου, παγίως η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμπε τα οικονομικά θέματα στο Eurogroup ή στους θεσμούς. Πάντως, η κ. Μέρκελ, σχολιάζοντας την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, είχε «κλείσει το μάτι» στη νέα κυβέρνηση σχολιάζοντας θετικά το πρόγραμμα Μητσοτάκη και δηλώνοντας ότι περιμένει να δει τι θα κάνει. Θετικά είχε αντιμετωπίσει το πρόγραμμα του σημερινού πρωθυπουργού και κυρίως τις ιδέες για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και στο τετ α τετ που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση προαναγγέλλει ως ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα τις επενδύσεις και δη στον τομέα της ενέργειας. Το μεταναστευτικό είναι επίσης βασικό θέμα στην ατζέντα, καθώς η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για τις αυξημένες ροές, ενώ πρόβλημα παραμένουν, όπως παραδέχθηκε ο κ. Πέτσας, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο και η ανακατανομή όσων δικαιούνται, σε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, ότι πλην του κ. Πέτσα και του Χρήστου Σταϊκούρα, τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσει στο Βερολίνο και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Συζήτηση δεν πρέπει να αποκλείεται και για τα δυτικά Βαλκάνια, παρότι το 90% της ατζέντας είναι επικεντρωμένο στην οικονομία. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ήδη κατά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ότι η συμφωνία δεσμεύει τη χώρα και δεν νοείται ακύρωσή της, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρεί το δικαίωμα άσκησης «βέτο» κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο των ενταξιακών κεφαλαίων της γειτονικής χώρας, και αναμένεται να επαναλάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή