Ασκήσεις συναίνεσης στις επιτροπές

Ασκήσεις συναίνεσης στις επιτροπές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά διακομματικής πολιτικής «πίεσης» για βελτιωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Βουλής προσλαμβάνει η συνεχής τις τελευταίες ημέρες καταγραφή της διάθεσης εκ μέρους κυρίως των νεοεκλεγέντων βουλευτών όλων των πτερύγων για αναβάθμιση κατ’ αρχάς των συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ενδεικτικό του κλίματος που τείνει να διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι κατατέθηκαν και προτάσεις ανάληψης ακόμα και κοινών –από βουλευτές όλων των κομμάτων– νομοθετικών πρωτοβουλιών επί θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος, στον πυρήνα των οποίων διαφαίνονται περιθώρια συναίνεσης.

Οσα σχετικά ειπώθηκαν στις συνεδριάσεις των Ειδικών Επιτροπών Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και Ερευνας και Τεχνολογίας είναι χαρακτηριστικά των καταγραφόμενων τάσεων, για την προοπτική πάντως των οποίων αρκετοί παλαιότεροι που γνωρίζουν την «παράδοση» του κοινοβουλευτικού βίου στη χώρα μας δηλώνουν απαισιόδοξοι.

«Πιστεύω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν αναπροσανατολισμό της επιτροπής για να μπορεί να είναι χρήσιμη. Μετά από εμπειρία τόσων χρόνων που βλέπουμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια, να τα ακούμε εμείς, να μην τα λαμβάνει υπόψη κανείς, δεν δικαιολογεί και τον ρόλο μας από ένα σημείο και μετά», σημείωσε η πρόεδρος της πρώτης εκ των προαναφερόμενων επιτροπών Σοφία Βούλτεψη, με τα μέλη στη συνέχεια που έλαβαν τον λόγο να δηλώνουν πως συμφωνούν και να καταθέτουν σειρά προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση. «Πιστεύω ότι μπορούμε όλοι διακομματικά και υπερκομματικά να συνεργαστούμε ώστε να παραγάγουμε ένα αποτελεσματικό έργο τόσο σε νομοθετικό επίπεδο, με τη μορφή εισηγήσεων και προτάσεων, όσο και εξωκοινοβουλευτικά», σημείωσε μεταξύ άλλων η κυρία Αγγελική Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25). Στις «παραδοσιακές» ενστάσεις ότι οι ειδικές επιτροπές, όπως της Ισότητας, συντάσσουν εκθέσεις και δεν έχουν νομοθετική δυνατότητα η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) αντιπρότεινε: «Κάνοντας χρήση περίπου επαναστατική του υπάρχοντος κανονισμού, να προωθήσουμε τροπολογία υπογεγραμμένη από 15 ανθρώπους διαφορετικών κομμάτων, και να μη φέρει κανείς αντίρρηση». Λίγο αργότερα. η κυρία Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) έλεγε ότι «μπορεί να βρεθούν και ευρύτερες συναινέσεις με τροπολογίες διακομματικού χαρακτήρα», με την πρόεδρο της επιτροπής να μνημονεύει τη σχετική πρόταση Κανέλλη και να συμπληρώνει: «Συμφωνούμε».

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν τόσο στην Επιτροπή Ερευνας όσο και στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. «Πρέπει να στρέψουμε την επιτροπή μας σε μια πιο ουσιαστική παρέμβαση και να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να το κάνουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Αμυράς (Ν.Δ.), κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην οποία ετέθησαν από τοπικά ζητήματα (όπως τα απορρίμματα στη Ζάκυνθο) έως και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, με την πρόεδρο της επιτροπής Διονυσία Αυγερινοπούλου, μάλιστα, να ανακοινώνει ότι για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση έχει προσκληθεί και προτίθεται να προσέλθει για σχετική ενημέρωση ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή