ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχεδιάζεται Εθνικό Κέντρο Eλέγχου Aυθεντικότητας Tροφίμων

Σχεδιάζεται Εθνικό Κέντρο Eλέγχου Aυθεντικότητας Tροφίμων

Την προοπτική ίδρυσης Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αυθεντικότητας των ελληνικών προϊόντων και ανάπτυξης ψηφιακών βιβλιοθηκών προϊόντων εθνικής προτεραιότητας όπως το ελαιόλαδο, το γάλα, η φέτα, το μέλι και το κρασί μελετούν το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το θέμα συναντήθηκαν χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ιδρύματος Νικόλαος Θωμαΐδης και ο καθηγητής Κλινικής Βιοχημείας και Πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Ανδρέας Σκορίλας με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη.

Στον τομέα αυτό υπάρχουν ήδη οι υποδομές στα Εργαστήρια Αναλυτικής Χημείας και Μοριακών Αναλύσεων του ΕΚΠΑ, όπου πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης.

Έτσι, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση, αποδίδεται μια «ψηφιακή ταυτότητα» σε κάθε αγροτικό προϊόν και συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (όπως π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν, ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας. 

Όπως πρόσθεσαν οι πανεπιστημιακοί η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας.