Τι αναφέρει η δικογραφία για «Ρασπούτιν»

Τι αναφέρει η δικογραφία για «Ρασπούτιν»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο  «δείχνουν» άμεσα ή έμμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις που εμπεριέχονται στον φάκελο τον οποίο διαβίβασε στη Βουλή η Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Αγγελής φέρεται στην κατάθεσή του να αναφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο σε περιστατικά τα οποία μοιάζει να καταδεικνύουν τον «παρεμβατικό» ρόλο του συγκεκριμένου προσώπου κατά την τότε δικαστική διερεύνηση του υπόθεσης, ώστε να βρεθούν στο στόχαστρο πολιτικοί αντίπαλοι της τότε κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται αναφορές στο πρόσωπο που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν». Σε δεύτερο επίπεδο, αναφορές στον τέως πρωθυπουργό έγιναν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τρόπο έμμεσο, με εξαίρεση μία περίπτωση –εκείνη της κατάθεσης του κ. Αντ. Σαμαρά– που «ακούστηκε» το όνομα του κ. Αλ. Τσίπρα.

«Η κ. Δημητρίου μού είπε ότι ο “Ρασπούτιν” επικοινωνούσε με την Ελ. Τουλουπάκη μέσω ενός τρίτου προσώπου, έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών. Στη δε εισαγγελέα Πρωτοδικών ο “Ρασπούτιν” είχε τη δική του ομάδα. Κάθε εντολή που της έδινα (σ.σ.: στην Ελ. Τουλουπάκη), για να εκτελεστεί, θα έπρεπε να τελεί υπό την έγκριση αυτής της αόρατης δύναμης που την έλεγαν “Ρασπούτιν”», φέρεται να κατέθεσε ο κ. Αγγελής που ήταν επόπτης των ερευνών. Ο κ. Αγγελής δεν εμφανίζεται να κατονομάζει τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά να λέει στην κατάθεσή του ότι «η κυρία Δημητρίου με διαβεβαίωσε ότι ο “Ρασπούτιν” είναι μέλος της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα για το ποιος είναι ο πανίσχυρος «Ρασπούτιν», φέρεται να απάντησε: «Ολοι ξέρουμε ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”. Είναι μέλος της κυβέρνησης, που έχει τη δυνατότητα να διορίζει παιδιά και νύφες ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η κυρία Τουλουπάκη ήθελε μια fast track δίωξη χωρίς την τήρηση δικονομικών κανόνων». Για να προσθέσει, μεταξύ άλλων: «Οταν πήγαμε στη Βιέννη για τη δικαστική συνδρομή, εκεί απλώς τους ανακοίνωσε ότι θα ασκούσε ποινική δίωξη κατά των Ανδρ. Λοβέρδου, Μ. Σαλμά και Αδ. Γεωργιάδη», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η δίωξη ήταν προαποφασισμένη. Αλλες πληροφορίες τον φέρουν να λέει ότι η κ. Τουλουπάκη, ενώ αρχικώς του είχε πει πως έχει βίντεο με τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο να παίρνει λεφτά, λίγο μετά –κι αφού την παρότρυνε να το στείλει στο εγκληματολογικό- του είπε πως το είδε ξανά και δεν ήταν σε αυτό ο κ. Πικραμμένος. Τέλος, ο κ. Αγγελής φέρεται να σημειώνει ότι, βλέποντας διάφορες πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου για απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη, διαπίστωσε ότι υπήρχε κάποια υπέρτερη αρχή που τον εμπόδιζε – κάτι που ερμηνεύεται ως «φωτογραφία» του τέως πρωθυπουργού.

«Επίορκοι εισαγγελείς»

Στη δική του κατάθεση, ο κ. Αντ. Σαμαράς μεταξύ άλλων επικαλείται τα όσα καταγγέλλει ο κ. Αγγελής, κάνει λόγο για «επίορκους εισαγγελείς που εξυπηρετούσαν την κομματική ατζέντα του κ. Τσίπρα», και αφού κάνει λόγο για «συμμορία», σημειώνει: «Οι εισαγγελείς που παραβίασαν κατ’ επανάληψιν και με πολλούς τρόπους όλες τις προστατευτικές δικονομικές δικλίδες υπηρετούσαν κατασκευασμένο σχέδιο καθ’ υπαγόρευσιν του κ. Τσίπρα και του κ. Παπαγγελόπουλου».

Σε «προφητική γνώση της μετέπειτα δικογραφίας και ωμή αντιποίηση εισαγγελικών αρμοδιοτήτων» εκ μέρους της κυβέρνησης φέρεται να αναφέρεται ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Εμφανίζεται μάλιστα να μνημονεύει συγκεκριμένη αγόρευση του τέως πρωθυπουργού στη Βουλή (1η Φεβρουαρίου 2017), κατά την οποία συνδέει την υπόθεση ευθέως με τα «παλαιά» πολιτικά κόμματα και μιλούσε με βεβαιότητα για αποδεικτικά στοιχεία, πλην όμως ένα χρόνο πριν από τις ανώνυμες καταθέσεις και τη διαβίβαση της δικογραφίας. «Ο πρωθυπουργός, υπουργοί και φιλικά προς την τότε κυβέρνηση ΜΜΕ προαναγγέλλουν σχεδόν ένα χρόνο πριν τη βεβαιούμενη εγγράφως πρώτη εμφάνιση των ανωνύμων μαρτύρων ενώπιον της εισαγγελέως Διαφθοράς και των επίκουρων εισαγγελέων», φέρεται να σημειώνει στην κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος. Σε άλλο σημείο, δε, εμφανίζεται η παρατήρηση ότι «ο πρωθυπουργός και μέλη της κυβέρνησης, σε συνεργασία με κρίσιμους κρίκους, σφετεριζόμενοι την ιδιότητά τους ως οργάνων του κράτους, επιχειρούν να ασκήσουν αρμοδιότητες που ανήκουν μόνο στη δικαστική εξουσία, επιδιώκουν να καθοδηγήσουν, να υποκαταστήσουν ή να προκαταλάβουν τα αρμόδια εισαγγελικά και δικαστικά όργανα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή