ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Θα σεβαστώ τις Πρέσπες»

mitsotakis-tha-sevasto-tis-prespes-2339076

Στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας εστιάστηκαν οι πρώτες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου χθες ο πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισε στον ομόλογό του ότι παρότι δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία των Πρεσπών, θα τη σεβαστεί και κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να λύσει άμεσα εκκρεμείς πτυχές της. Στην πρώτη αυτή αναγνωριστική συνάντηση με τον κ. Ζάεφ, ο Ελληνας πρωθυπουργός θύμισε στον ομόλογό του ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει δημοσίως, η κυρωθείσα πλέον από τη Βουλή συμφωνία δεσμεύει τη χώρα, αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και «η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί», όπως φέρεται να σημείωσε στον ομόλογό του. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Ζάεφ να προχωρήσει από την πλευρά του με εκκρεμείς πτυχές της συμφωνίας, όπως με το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων, στο οποίο ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνητική πηγή, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας φέρεται να εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς επιδιώκει ταχύτερη υλοποίηση των ανοικτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι παρά το θετικό μομέντουμ που διαμόρφωσε η συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβε πράσινο φως για ενταξιακές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου, καθώς η διασύνδεση της ενταξιακής της χώρας με αυτήν της Αλβανίας (και οι αντιδράσεις κυρίως από τη Γαλλία και την Ολλανδία) προκαλεί στασιμότητα και στη δική της ενταξιακή προοπτική.

Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν, εξάλλου, στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επέμεινε στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών προαπαιτουμένων από την πλευρά της Αλβανίας, μεταξύ των οποίων, αυτά που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο, έδωσε έμφαση στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και της κατοχύρωσης των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, ζήτημα που είχε τεθεί –ειδικά το περιουσιακό– από την Αθήνα και πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου, καθώς η αλβανική πλευρά δεν έχει προχωρήσει στην αλλαγή του σχετικού νόμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ράμα δήλωσε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τα ζητήματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μια ευρύτερη συζήτηση για τα διμερή στο περιθώριο της Ευρωαραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

Στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με βασικό στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε πτυχές της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, αναμενόταν να εστιάσει ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ενιαίο ψηφοδέλτιο σε ΚΕΔΕ

Με ενιαίο ψηφοδέλτιο κατεβαίνει η Ν.Δ. στις εκλογές της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη παρουσία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Γ. Στεργίου, του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σ. Σταθούλη και των δημάρχων Λ. Κυρίζογλου και Δ. Παπαστεργίου που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την προεδρία της ΚΕΔΕ.