Στόχος, να λιώσουν οι πάγοι στα ελληνοτουρκικά

Στόχος, να λιώσουν οι πάγοι στα ελληνοτουρκικά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως θετικό βήμα για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων «διαβάζει» η Αθήνα τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν – μια συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν όλα και στην οποία αμφότερες οι πλευρές επέλεξαν να μην εστιάσουν στα «αγκάθια», αλλά στη θετική ατζέντα και στη διαμόρφωση απευθείας διαύλου επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στον λογαριασμό του στο Τwitter, απηχώντας τη θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η συνάντηση, που έγινε στο ουδέτερο έδαφος του ΟΗΕ, κράτησε μία ώρα μαζί με τη διερμηνεία και φαίνεται πως οι προσωπικές αναφορές βοήθησαν στη δημιουργία καλού κλίματος. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, άλλωστε, την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, χωρίς, πάντως, να ορίσουν χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έκανε ειδική αναφορά στη θετική «κληρονομιά» της οικογένειας Μητσοτάκη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και στον ενεργότερο ρόλο που πρέπει να παίξει η Τουρκία στον περιορισμό τους δείχνοντας πνεύμα συνεργασίας στη θάλασσα. Το ζήτημα ναι μεν αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας (και τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη), αλλά κατέστη σαφής και η διμερής του διάσταση, εξ ου και συμφωνήθηκε να προγραμματιστεί σύντομα συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Tούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ως δείγμα καλής θέλησης για την εμπέδωση καλού κλίματος, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου, αποστολή που αναλαμβάνουν να οργανώσουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, φέρεται να είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να προχωρήσουν από κοινού πράγματα που δεν προχώρησαν με τον Αλέξη Τσίπρα. Τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν να εστιάσουν σε θέματα χαμηλής πολιτικής που δεν προκαλούν εντάσεις, όπως η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Τα «αγκάθια» προφανώς παραμένουν, όπως και η απόκλιση απόψεων για το Κυπριακό, θέμα στο οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε την πλήρη στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη και στις προτάσεις του για την εξασφάλιση δίκαιου μεριδίου και για τις δύο κοινότητες του νησιού από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου. Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν φέρεται να επανέλαβε τα περί «πραξικοπηματιών» επί ελληνικού εδάφους, χωρίς ωστόσο να επιμείνει στο θέμα. Οπως ήταν αναμενόμενο, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για τους μουφτήδες στη Θράκη, ενώ έθεσε το ζήτημα φροντίδας των δύο τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως ως «ανταπόδοση» θα επιτρέψει την επαναλειτουργία της Χάλκης. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο ΥΦΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ε.Ε. Δημήτρης Μητρόπουλος και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη. Από την τουρκική πλευρά, ο κ. Ερντογάν, και παρόντες, μεταξύ άλλων, οι ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο ΥΠΟΙΚ Μπ. Αλμπαϊράκ, ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ι. Καλίν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φ. Σινιρλίογλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή