ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ομογενείς λένε «ναι» στο εκλέγειν

oi-omogeneis-lene-nai-sto-eklegein-2342950

Τη βούλησή τους να συμμετέχουν στις ελληνικές εκλογές, ψηφίζοντας, μάλιστα, στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι Ελληνες ομογενείς. Ο νεοσύστατος όμιλος «ΠΕΔΙΟ» (Παγκόσμιο Ελληνικό Δίκτυο Ομογενών) πραγματοποίησε δημοσκόπηση από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, μέσω της πλατφόρμας «Survey Monkey», σε δείγμα 323 Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, σχετικά με το φλέγον ζήτημα. Το ερωτηματολόγιο διακινήθηκε μέσω επαγγελματικών δικτύων και τοπικών συλλόγων, η συμμετοχή ήταν ανώνυμη και εφαρμόστηκε φραγή στη δυνατότητα επαναλαμβανόμενης συμπλήρωσης της φόρμας.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν η επιστολική ψήφος, εφόσον αυτή αποφασιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να προσμετρείται στην εκλογική περιφέρεια εκάστοτε ψηφοφόρου, στην επικράτεια ή σε ειδική περιφέρεια Ελλήνων του εξωτερικού. Σχεδόν 60% των ερωτωμένων (59,8%) προτιμά η επιστολική ψήφος να προσμετρείται στις εκλογικές περιφέρειες, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι ο καθένας εγγεγραμμένος. «Ακριβώς όπως θα συνέβαινε εάν είχαμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να πάρουμε το αεροπλάνο και να ψηφίσουμε στις εκλογές», σημειώνει στην «Κ» ο δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής στο Temple, ιδρυτής και τέως πρόεδρος του Συλλόγου Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ και Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού. Από την πλευρά του, ο κ. Στράτος Ταβουλαρέας, σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων στην Ουάσιγκτον, σχολιάζει: «Η προσωπική μου προτίμηση είναι η ψήφος μας να προσμετρείται στην εκλογική μας περιφέρεια, ωστόσο κατανοώ τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζονται οι άλλες δύο εκδοχές, ειδικά όταν πρόκειται για Ελληνες του εξωτερικού που συμμετέχουν λιγότερο στο ελληνικό γίγνεσθαι».

Το 22% των συμμετεχόντων προτιμά η επιστολική ψήφος να μην έχει βαρύτητα στα αποτελέσματα της επικράτειας της Ελλάδας, αλλά να χρησιμοποιείται για την εκλογή βουλευτών μιας ειδικής νέας εκλογικής περιφέρειας Ελλήνων του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, το 17% απαντά ότι προκρίνει η επιστολική ψήφος να προσμετρείται στα εκλογικά ποσοστά της επικράτειας και μόνο για την εκλογή βουλευτών από το ψηφοδέλτιο της Επικράτειας.

«Φέτος τα παιδιά μου ταξίδεψαν και ψήφισαν για πρώτη τους φορά στις περιφερειακές/δημοτικές/ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν απόλυτα τη σημασία και την έννοια της ελληνικής τους υπηκοότητας», λέει στην «Κ» ο δρ Γιώργος Ντάγγας, καθηγητής Καρδιολογίας και τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. «Αμέσως μετά διερωτήθηκαν το αυτονόητο, γιατί δηλαδή να μην μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους». Οπως ομολογεί και ο ίδιος, που κίνησε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση της μελέτης, «η παρεμπόδιση της εξάσκησης του εκλέγειν εκ του μακρόθεν αποθαρρύνει τη συμμετοχή της ομογένειας στα ελληνικά πράγματα· η Ελλάδα πρέπει να εναρμονιστεί με πλείστες άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και εκτός (όπως εδώ και δεκαετίες η Τουρκία) και να ρυθμίσει αυτό το θέμα». Οπως υπενθυμίζει, «η ομογένεια το θέτει επιτακτικά σε κάθε πρωθυπουργό που την επισκέπτεται, επί σειράν ετών».

Ο δρ Αθανάσιος Μανταλάρης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, υπενθυμίζει μία σειρά από παραμέτρους που καθιστούν την αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν παράτυπη. «Το ελληνικό Σύνταγμα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ούτε ανάμεσα σε ψήφο με φυσική παρουσία ή επιστολική», τονίζει. «Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την ασφαλή ηλεκτρονική ψήφο. Ο μόνος πραγματικός λόγος που το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να συμμετέχουμε, είναι επειδή δεν έχει τα μέσα να ελέγχει τη διασπορά, προσφέροντας για παράδειγμα θέσεις στο Δημόσιο ή άλλα οφέλη· αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι είμαστε το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτει.

«Η ένταξη της νέας και υπάρχουσας γενιάς στην ομογενειακή οικογένεια δεν μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο Ελληνες», σημειώνει ο δρ Μάριος- Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αν υπάρχει βούληση να επιστρέψουμε όλοι μας στην πατρίδα, ας αρχίσουμε από τα απλά: με το δικαίωμα να νιώθουμε το ελληνικό κράτος δίπλα μας».

Εις επίρρωσιν των παραπάνω επιχειρημάτων, ο δρ Ξενοφών Μπαραλιάκος, ρευματολόγος στη Γερμανία, υπενθυμίζει ότι «πάρα πολλοί Ελληνες έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, κάτι που σημαίνει πως η επαφή τους με την Ελλάδα δεν είναι εκείνη της “τρίτης γενιάς” αλλά πολύ πιο άμεση, κάτι που πιστεύω πως θα ενισχυθεί (και) μέσω της δυνατότητας ψήφου· επιπλέον, η ψήφος μας θα συμβάλει και στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας που να αντιπροσωπεύει και εμάς».