Συναίνεση για τους αποδήμους

Συναίνεση για τους αποδήμους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναίνεση με τουλάχιστον 200 βουλευτές επιτεύχθηκε στη χθεσινοβραδινή τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς η τελική προσθήκη στο πλαίσιο συμφωνίας τεσσάρων σημείων που παρουσιάστηκε, φαίνεται ότι «ξεκλείδωσε» το ΚΚΕ, οι ψήφοι του οποίου ήταν οι κρίσιμες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 200. Εκτίμηση του Μαξίμου είναι ότι αυτό θα συμπαρασύρει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θέλει να βρεθεί απομονωμένος, παρότι επισήμως δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να δει το νομοσχέδιο.

Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι διαμορφώνεται «η κοινή βάση για νομοσχέδιο που θα διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών». Αυτό αφού είχε μόλις βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να υπερκεραστεί το εμπόδιο που εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας και αφορούσε τα χρόνια απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό και την αδυναμία πιστοποίησής τους από τις ελληνικές αρχές. Η λύση με βάση την οποία επιτεύχθηκε η συναίνεση δόθηκε με μια πρόταση που κινείται στην αντίστροφη λογική: με πιστοποίηση του χρόνου που είχαν παρουσία στην Ελλάδα στο διάστημα συνολικής απουσίας στο εξωτερικό.

Ετσι, δυνατότητα ψήφου θα έχουν όσοι έχοντες ελληνικό ΑΦΜ απουσιάζουν μέχρι 35 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά εξ αυτών συμπληρώνουν και τεκμηριώνουν τουλάχιστον δύο χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Η πιστοποίησή τους ποικίλλει από εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, μέχρι φοίτηση σε σχολείο ή σε πανεπιστήμιο και εργασία στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, ακόμη και σε περιορισμένο ποσοστό όσων δεν θα είχαν τη δυνατότητα να προσέλθουν σε πρεσβείες, προξενεία, απαλείφθηκε, καθώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος με το ΚΚΕ.

Οι άλλοι τρεις όροι είναι οι εξής: α) η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με αυτή των Ελλήνων που ζουν στη χώρα, β) η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο ψηφοδέλτιο επικρατείας κάθε κόμματος – ψήφος που θα προσμετρείται στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος για την ανάδειξη κυβέρνησης, γ) η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα σημεία που θα στήνονται οι κάλπες και θα είναι οι πρεσβείες και τα προξενεία. Θα καταρτιστούν ειδικοί κατάλογοι.

Ετσι, στη χθεσινή Διακομματική διεφάνη κατ’ αρχάς συμφωνία του ΚΚΕ που ήταν και το κρίσιμο για τη διασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης πλειοψηφίας. Tο ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση δεν είχαν προβάλει ενστάσεις ούτε τη Δευτέρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Γιώργου Κατρούγκαλου εμφανίστηκε συναινετικός, παρότι στην επίσημη τοποθέτησή του παραπέμπει τις υποτιθέμενες τελικές αποφάσεις μετά τη σχετική συζήτηση που θα συνδέει τη ρύθμιση με την αναθεώρηση. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τα περί θωράκισης της λύσης «στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση», ενώ αναφέρεται σε «συμφωνία των άλλων κομμάτων ως προς την ανάγκη πρόβλεψης των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη στην επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης». «Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσον η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει», σημειώνει.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας σημείωσε ότι αναμένει τη «συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε» και ότι αναμένει να δει το νομοσχέδιο. «Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει, από εκεί και πέρα περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης με βάση το νομοσχέδιο», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25, που έσπευσε τη Δευτέρα να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση επί της αρχής, αναμένεται αλλαγή στάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή