Μετωπική με φόντο τη Novartis

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακή τροχιά έχει βρεθεί το πολιτικό σύστημα, με τις αντιπαραθέσεις εντός και εκτός Βουλής να είναι σχεδόν καθημερινές και κλιμακούμενης έντασης. Στο επίκεντρο έχει βρεθεί μεν η υπόθεση της Novartis, λόγω και των εξελίξεων στην «προανακριτική» επιτροπή, πλην όμως συγκρούσεις εκδηλώνονται και με κάθε αφορμή, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη περί του ενδεχόμενου «χρηματισμού» των Αλ. Τσίπρα και Π. Πολάκη από πολυεθνικές στον χώρο του φαρμάκου, η σκληρών τόνων ανακοίνωση περί «χυδαιοτήτων» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα έντονα φραστικά επεισόδια που καταγράφονται εντός της Ολομέλειας, στο περιθώριο της συζήτησης του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, με τον Δ. Τζανακόπουλο (ΣΥΡΙΖΑ) να φθάνει στο σημείο να κατηγορεί την παράταξη της Ν.Δ. ότι φέρει ευθύνη για την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα την περίοδο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εδώ και μέρες ο κύριος Τσίπρας με καλεί δημοσίως να αποκαλύψω για ποιους πιστεύω ότι πιθανόν να χρηματίστηκαν από φαρμακευτικές εταιρείες. Εγώ δεν απαντούσα τόσες μέρες γιατί δεν είναι σωστό να κάνουμε πολιτική με εικασίες. Αλλά αφού επανέρχεται εκ νέου και θεωρεί τη γνώμη μου τόσο σημαντική, αναγκάζομαι να το πω», ανέφερε σε δήλωσή του έξω από τη Βουλή στις τηλεοπτικές κάμερες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφερόμενος σε σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή όσα εμφανίζεται να λέει σε ντοκιμαντέρ για την υπόθεση Novartis. Και συνέχισε: «Θεωρώ λοιπόν ότι πράγματι μπορεί να χρηματίστηκαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης για τον νόμο που έφεραν για τις πολυεθνικές και την τιμολόγηση φαρμάκων. Θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν διαφθοράς. Καλό είναι κάποτε να μας το εξηγήσουν».

Αντιδρώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ζορίζεται για τα καλά με το σκάνδαλο Novartis, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης. Και όπως κάθε γνήσιος ακροδεξιός που έχει μελετήσει τον Γκέμπελς, όταν ζορίζεται ξεσπά σε χυδαιότητες για αντιπερισπασμό. Θα έχει φαίνεται τους λόγους του να αγχώνεται, καθώς η έρευνα της Δικαιοσύνης που τον αφορά παραμένει σε εξέλιξη. Το θέμα όμως δεν είναι ο ίδιος, αλλά ο πρωθυπουργός που τον ανέχεται. Τα περιθώρια των ελιγμών στενεύουν. Ή τον στέλνει σπίτι του απόψε ή ταυτίζεται πλέον απόλυτα με αυτόν και τις αθλιότητές του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον».

Την ίδια στιγμή, κατά τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, που εισηγείται διατάξεις για εργασιακά ζητήματα, μίλησε με έντονα επικριτικό τόνο για δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», καθώς σε χθεσινό πρωτοσέλιδό της τον εμφάνιζε να «κοροϊδεύει» τους συνταξιούχους, παραποιώντας στοιχεία που τους αφορούν. Απευθυνόμενος σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης υποστήριζαν ανάλογη θέση, είπε κάποια στιγμή: «Εχετε το θράσος με τη φυλλάδα της “Αυγής” να διαψεύδετε τα στοιχεία των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας που μέχρι χθες προΐστατο η κυρία Αχτσιόγλου». Η αντίδραση ήρθε αμέσως από τον κ. Τζανακόπουλο: «Είναι πολύ λίγος ο κ. Βρούτσης για να χαρακτηρίζει την “Αυγή” “φυλλάδα”, μια εφημερίδα η οποία εδώ και εβδομήντα χρόνια δίνει αγώνες για τη δημοκρατία, που η παράταξή του ήταν αυτή που κατέλυσε, την περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Νωρίτερα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε υψηλούς τόνους είχαν θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για τις επίμαχες ρυθμίσεις περί τα εργασιακά, αλλά η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με προοπτική να γίνει ψηφοφορία αργά το βράδυ και άπαντες αναμένουν οι τόνοι να ανέβουν ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή