Τέλος στην υπερφορολόγηση

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην ελάφρυνση όσων τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα, την προμετωπίδα του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε, εστιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και τερματίζει την πολιτική των υπερπλεονασμάτων των προηγούμενων ετών, ενώ χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2020 «επιστροφή στο μέλλον».

Εξάλλου, τους βασικούς άξονες του φορολογικού νομοσχεδίου θα παρουσιάσει στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας, συνεδρίαση στην οποία ακόμα αναμένεται να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού από τον Γιάννη Βρούτση, με αιχμή τις εξαγγελίες που έκανε προ δύο εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν το νέο, ευέλικτο ασφαλιστικό για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Σήμερα θα συζητηθούν ακόμη το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020 και η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στο φορολογικό, καθώς, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «βάζει τέλος στην πολιτική των υπερπλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ, όπως πρόσθεσε, με το νέο φορολογικό οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και στα μέτρα ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ταυτόχρονα «αναπτυξιακός και κοινωνικός και βάζει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερφορολόγησης».

Την ίδια ώρα, απαντώντας στην κριτική περί «κομματικών διορισμών» με αφορμή τις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων που προκάλεσαν την αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις κατηγορίες, αντιτείνοντας ότι βασική προϋπόθεση για την επιλογή των διοικητών ήταν το πτυχίο, ενώ, όπως είπε, σε ποσοστό 72% τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν διαθέτουν και μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό.

Ο κ. Πέτσας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν έχουν αντίστοιχη εμπειρία (το 85%), ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση συνάπτει με τους νέους διοικητές «συμβόλαιο αποδοτικότητας», με βάση το οποίο θα αξιολογούνται περιοδικά. Ανάμεσα στα κριτήρια αξιολόγησής τους θα είναι η μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η μείωση του κόστους προμηθειών, η παρακολούθηση των δεικτών κόστους, η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και η μείωση του χρόνου αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία. «Είναι φανερό ότι δεν μιλάμε για κομματικές επιλογές, αλλά για ανθρώπους που πρέπει να φέρουν σε πέρας αυτό που ζητούν οι πολίτες από εμάς, δηλαδή καλύτερη υγεία για όλους», σημείωσε.

Με τον ύπατο αρμοστή ΟΗΕ

Το προσφυγικό και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βρέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμα τον κ. Γκράντι για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης «κανένα παιδί μόνο», που έχει στόχο τη δημιουργία δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή