Προ των πυλών τα θετικά μέτρα

Προ των πυλών τα θετικά μέτρα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, έδειξε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι τα «καλά νέα» θα ανακοινώνονται σταδιακά, «όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο». Βασική προτεραιότητα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευάλωτες ομάδες και ακολουθούν οι ομάδες φορολογουμένων που σήκωσαν το βάρος της υπεροφορολόγησης, ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί.

Οι όποιες ανακοινώσεις θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορούν την πρώτη ομάδα και εξετάζεται αν θα γίνουν ανακοινώσεις και για τη δεύτερη, καθώς το οικονομικό επιτελείο είναι επιφυλακτικό και ο πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού θα έχει διαμορφωθεί σαφής εικόνα για τα έσοδα του Νοεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «σταδιακή» ανακοίνωση των θετικών νέων, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς του να υπενθυμίζουν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι εντός της τετραετίας θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

«Μέχρι στιγμής καταφέραμε να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα απ’ όσα είχαμε δεσμευθεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχάρη τους υπουργούς του για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ σημείωσε ότι, με βάση τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ψηφιστεί περίπου 30 νομοσχέδια. Ενδεικτική προθέσεων για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, πάντως, ήταν η αποστροφή του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τόνισε ότι η κοινωνία είναι ώριμη για αλλαγές, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της ΔΕΗ, για την οποία, όπως ανέφερε, «δείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και όντως “σπάσαμε αυγά”».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και ο προϋπολογισμός. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, που παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, αλλά και στη θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας στο προσεχές Eurogroup. Επιπλέον, φέρεται να σημείωσε ότι, ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση που φαινόταν ότι το 2019 θα έκλεινε με έλλειμμα, κατάφερε να δώσει και 500 εκατομμύρια ευρώ. Φωτογραφίζοντας το μέρισμα, πάντως, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι το υπερπλεόνασμα «θα επιστραφεί σε όσους σήκωσαν το βάρος. Είναι οι ευάλωτοι και αυτοί που υπερφορολογήθηκαν». Ως προς το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επανέλαβε ότι η δέσμευση είναι να καταργηθούν μέχρι το τέλος της τετραετίας, ωστόσο, όπως τόνισε, «αν θα φύγουν σταδιακά ή απότομα, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχουμε».

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε ακόμη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του 2020, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, αλλά και ο προγραμματισμός των προσλήψεων του 2020.

Ανοίγει το συνέδριο της Ν.Δ.

Με την πανηγυρική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πρώτη ενώπιον τόσο μεγάλου κομματικού ακροατηρίου –1.764 συνέδρων και 5.639 παρατηρητών– μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου, αρχίζει απόψε το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο αναμένεται να εκπέμψει στίγμα διεύρυνσης σε πρόσωπα και θεματολογία. Ενδιαφέρον, άλλωστε, έχουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του συνεδρίου, καθώς σε ποσοστό 50% οι σύνεδροι προέρχονται από τις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών (24,8% είναι ηλικίας 25-34 ετών και 24,9% ηλικίας 35-44 ετών). Ακόμη, σε ποσοστό 21,3% οι σύνεδροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών και σε ποσοστό 13,4% είναι 55-64 ετών. Στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό είναι 5,6%. Στο συνέδριο, κεντρικό αφήγημα του οποίου είναι η νίκη εναντίον του λαϊκισμού, θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο νέος Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ οι βασικοί εισηγητές δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. και η θεματολογία ανοίγει σε σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή