ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική – Ν. Μανιαδάκης: «Μου ασκήθηκαν πιέσεις από εισαγγελείς»

Προανακριτική – Ν. Μανιαδάκης: «Μου ασκήθηκαν πιέσεις από εισαγγελείς»

Με μια μακρά, εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση άρχισε χθες το βράδυ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η κατάθεση του Ν. Μανιαδάκη, πρώην προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυς υποστήριξε ότι αδίκως έχει στοχοποιηθεί, πως ουδέποτε υπήρξε σύμβουλος του πρώην υπουργού Ανδρ. Λοβέρδου, καθώς και ότι το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή αρνήθηκε να παραδεχθεί πράγματα που δεν έγιναν.

Η χθεσινή συνεδρίαση άρχισε μέσα σε κλίμα έντασης, εξ αφορμής του γεγονότος ότι ο κ. Μανιαδάκης προσήλθε συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και με το αίτημα να παραστεί και εκείνος στην κατάθεση που θα έδινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικώς ο κ. Αθ. Πλεύρης φάνηκε να στηρίζει το αίτημα επικαλούμενος το γεγονός ότι ο κ. Μανιαδάκης πρέπει να καταθέσει, ως ύποπτος για τέλεση αδικήματος, με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις. Ωστόσο, από πλευράς των μελών της επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση υπήρξε αντίδραση, με τον κ. Δημ. Λάππα, μεταξύ αυτών, να φέρεται να λέει ότι η επιτροπή καλεί μάρτυρες και όχι υπόπτους, χαρακτηρίζοντας σε αυτό το πλαίσιο απαράδεκτο το αίτημα. Την απόρριψη του αιτήματος ζήτησαν και βουλευτές από τα άλλα κόμματα. Επειτα από μια σύντομη συνεννόηση μάρτυρα – δικηγόρου, αποφασίστηκε τελικώς να δοθεί η κατάθεση παρόντος μόνο του κ. Μανιαδάκη. Ηταν επιλογή για να διευκολυνθεί η διαδικασία, όπως ειπώθηκε, με την παράλληλη επισήμανση ότι ο μάρτυρας έχει τη βούληση να μιλήσει για όλα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανιαδάκης και αφού μεταξύ άλλων –σύμφωνα με πληροφορίες– σημείωσε ότι είχε συνεργαστεί με όλες τις κυβερνήσεις για τα σχετικά με τα φάρμακα θέματα, για το ζήτημα των σχέσεων που κατηγορήθηκε πως έχει με τον κ. Λοβέρδο, φέρεται να είπε ότι από τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστή του και τα οποία είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης αποτυπώνεται αβίαστα ότι ποτέ δεν είχε την παραμικρή σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Οσο εξελισσόταν η κατάθεση, πληροφορίες φέρουν τον κ. Μανιαδάκη να κάνει λόγο για πιέσεις που του ασκήθηκαν από εισαγγελείς να δώσει στοιχεία εις βάρος πολιτικών. Φέρεται, ειδικότερα, να κάνει λόγο για πιέσεις οι οποίες αφορούσαν τους Αδ. Γεωργιάδη, Αντ. Σαμαρά, Ιω. Στουρνάρα, Ανδρ. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο. Οπως φέρεται να είπε, του παρουσίαζαν δημοσιεύματα ζητώντας να τα επιβεβαιώσει και λέγοντάς του ότι έχουν στοιχεία από άλλους μάρτυρες, τα οποία εκείνος καλείτο να «δέσει». Μάλιστα ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως από κάποια χρονική στιγμή και έπειτα οι καταθέσεις που έδινε δεν ήταν στην Εισαγγελία, αλλά σε κάποιο διαμέρισμα στη Μιχαλακοπούλου. Σε εκείνο το διαμέρισμα, φέρεται να είπε, τον οδηγούσε μια γυναίκα αστυνομικός, για να προσθέσει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πως εκεί οι πιέσεις ήταν έντονες μέσω και επισημάνσεων που φέρεται πως ισχυρίστηκε ότι του έγιναν, να μη φοβηθεί καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν.