Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τα επόμενα βήματα

Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει τα επόμενα βήματα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toυς επόμενους χειρισμούς στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ζυγίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της «δύσκολης, αλλά χρήσιμης» συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αποτύπωσε τις διαφωνίες σε όλο το εύρος της ατζέντας. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει από τους εμπλεκόμενους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες εισηγήσεις για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, τα πιθανά σενάρια και πρωτοβουλίες, αλλά και τις νομικές τους επιπτώσεις, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα των «όπλων» της ελληνικής πλευράς.

Για την ώρα, φαίνεται να προέχει η ενημέρωση των κρατών-μελών της Ε.Ε. – ήδη ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας και αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια όσο και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρο Διακόπουλο και τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, θεωρώντας ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στην κύρωσή της και εκτιμώντας ότι η διπλωματική απομόνωσή της ενδέχεται να οδηγήσει στο τέλος στην υπαναχώρηση της Λιβύης. Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τη συνέχεια.

Το πρώτο κρας τεστ για το Μαξίμου, στον απόηχο της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, είναι η σημερινή επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά με τη Σουηδή επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων για τα μεταναστευτικά Ιλβα Γιοχάνσον στην Αγκυρα, καθώς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έθεσε τον Τούρκο πρόεδρο προ των ευθυνών του λέγοντάς του ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική ακτοφυλακή δεν απαντά καν στις κλήσεις της ελληνικής –  όπως είπε, «απαντά μία στις 20 κλήσεις». Και εφόσον ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν εφαρμόζει τη δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι κυρίως οικονομικός, μένει να αποδείξει στην πράξη τι ακριβώς ζητάει από την Ευρώπη και να περιορίσει τις ροές.

Η πρώτη σύσκεψη που είχε χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης ήταν με τον κ. Σχοινά και την κ. Γιοχάνσον, ενώ ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουμουτσάκου, Γ. Γεραπετρίτη, Ακ. Σκέρτσου, Στ. Πέτσα και Δόμνας Μιχαηλίδου. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών. Ο κ. Σχοινάς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε., ενώ η κ. Γιοχάνσον αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό», σημείωσε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους επιτρόπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή