Πρ. Παυλόπουλος: Kανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο

Πρ. Παυλόπουλος: Kανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα ότι το «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι και «άκυρο» και «ανυπόστατο θεσμικά» απηύθυνε από την Αλεξανδρούπολη ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν βρίσκει «κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο», γι’ αυτό και δεν παράγει «κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τείνει «χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία», αλλά εξίσου αποφασισμένη είναι, «υπό όρους αρραγούς ενότητας και δίχως ίχνος υποχώρησης ή υπαναχώρησης, να επιβάλει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου». «Θα υπερασπισθούμε τα σύνορα, την επικράτεια και την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι και σύνορα, επικράτεια και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι απέναντι στις «φαντασιώσεις» της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο «διεθνές περιθώριο», όπως είπε, «οι Ελληνες διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας». Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, «οι Ελληνες έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτίστως, δε, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου», σημείωσε, κάνοντας αναφορά στους μουσουλμάνους της Θράκης.

Οπως είπε, «μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάννης». Πρόσθεσε μάλιστα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, ότι τον ίδιο σεβασμό «τρέφουμε και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, βεβαίως αναμένοντας από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω αλληλεγγύη τους».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι στον αντίποδα της συμπεριφοράς της Ελλάδας κινείται «αυθαιρετώντας πολλαπλώς η Τουρκία», χαρακτηρίζοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «παραχάραξη της Ιστορίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT