ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βροχή» νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του έτους

«Βροχή» νομοσχεδίων μέχρι το τέλος του έτους

Σειρά νομοσχεδίων θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους στη Βουλή, ύστερα από την εν μέσω έντονων και διαρκών συγκρούσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έγκριση του φορολογικού σχεδίου νόμου. Υπέρ του φορολογικού, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισε επί της αρχής μόνο η Ελλ. Λύση, ενώ κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε ξεχώρισε και η οξύτατη κριτική όλων των πτερύγων για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό των διαδικασιών που ακολουθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στο Κοινοβούλιο είναι πως κάθε ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας θα ψηφίζεται και ένα νομοθέτημα που θα ρυθμίζει μεγάλα και «μικρά» ζητήματα, με ρυθμούς κατεπείγοντος. Η αρχή θα γίνει με ένα κατεπείγον πολυνομοσχέδιο-σκούπα που αναμενόταν να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με επισπεύδον υπουργείο το Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο σχεδιασμός ήταν να εμπεριέχει μεταξύ άλλων διατάξεις για επιδόματα, αλλά και πολλές διατάξεις άλλων υπουργείων, με στόχο να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα «που πρέπει να κλείσουν. Αυτό γίνεται προκειμένου να μη γεμίσουν άλλα σχέδια νόμου με τροπολογίες και έχουμε αντιδράσεις», σχολίαζε ανώτερη κοινοβουλευτική πηγή. Το εν λόγω νομοθέτημα θα τεθεί προς κατ’ αρχήν συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και στην Ολομέλεια προς ψήφιση την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα θα γίνει και η καταληκτική συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων στην επιτροπή, προκειμένου να εισαχθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια την Τετάρτη. Την Πέμπτη, σειρά θα πάρει το νομοθέτημα για τις τράπεζες, με την ονομασία «Ηρακλής», που επίσης αναμένεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Για την Παρασκευή προγραμματίστηκε να συζητηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για σειρά δικών του ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και τα σχετικά με τα αεροσκάφη τύπου F-16. Από το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου έως και την Τετάρτη 18/12, τέλος, η εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να συζητήσει επί του ετήσιου προϋπολογισμού για το 2020.