Διπλή κίνηση της Αθήνας για τη συμφωνία

Διπλή κίνηση της Αθήνας για τη συμφωνία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντίδραση στο επίπεδο του ΟΗΕ –πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο– περνά η ελληνική πλευρά με τις δύο επιστολές που απηύθυνε στον γενικό γραμματέα και στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στοχεύοντας στην καταγραφή της ελληνικής θέσης περί «άκυρης» συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία ως άκυρη δεν πρέπει να κατοχυρωθεί, αλλά και στο πολιτικό μήνυμα, αφού ζητείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επιληφθεί», καθώς η συμφωνία μπορεί να επηρεάσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η Αθήνα τεκμηριώνει νομικά τη θέση της για την «άκυρη» συμφωνία και ζητεί να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μη δημοσιευθεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Τα επιχειρήματα επαναλαμβάνονται και στη δεύτερη επιστολή που απηύθυνε η ελληνική πλευρά προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία διαταράσσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, εξ ου και ζητείται από το όργανο να επιληφθεί και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Οι κινήσεις κρίθηκαν επιβεβλημένες ως επόμενο βήμα όχι μόνο προκειμένου να καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις, αλλά κυρίως να ακυρωθούν οι ενέργειες της Τουρκίας για νομική κατοχύρωση της συμφωνίας, την ώρα που μια κίνηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας προφανώς θα είχε μεγάλη πολιτική και ουσιαστική σημασία.

Ερωτηθείς για πιθανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αλλωστε, για το περιεχόμενο των επιστολών της ελληνικής πλευράς προς τον ΟΗΕ, καθώς και για τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις «προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», ενημέρωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ στη συνάντηση που είχαν χθες και η οποία ήταν και προπαρασκευαστική της επίσημης επίσκεψης εργασίας του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου (από τις 6 ώς τις 8 Ιανουαρίου, καθώς ο πρωθυπουργός θα παραστεί ανήμερα τα Θεοφάνια στην τελετή της ομογένειας για τον Αγιασμό των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα).

«Αριστη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουμε το ταξίδι του για να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στις 7 Ιανουαρίου, ένα καθαρό σημάδι της αυξανόμενης σημασίας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την σημαντική και περίπλοκη περιοχή, καθώς και της δέσμευσής μας να στηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψή της», σημείωσε ο κ. Πάιατ στην ανάρτησή του στο Τwitter που ακολούθησε τη συνάντηση.

Την ίδια ώρα, μήνυμα ότι η Ελλάδα στηρίζει τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου, εξέπεμψε η χθεσινή συνάντηση στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, του Κωστή Χατζηδάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή