Συνέντευξη στην «Κ» του Ακίλα Σαλέχ Ισα: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώνει Ερντογάν και αλ Σάρατζ

Συνέντευξη στην «Κ» του Ακίλα Σαλέχ Ισα: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώνει Ερντογάν και αλ Σάρατζ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχει μόλις το 10% της Λιβύης, είναι όμηρος τρομοκρατών και ανδρείκελο της Τουρκίας, επομένως το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Ερντογάν για τις ΑΟΖ των δύο χωρών είναι άκυρο και παράνομο. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει, μέσω της «Κ», στον ελληνικό λαό ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού Κοινοβουλίου Ακίλα Σαλέχ Ισα. Τον συναντήσαμε στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

– Ποιος είναι ο στόχος της επίσκεψής σας και τι μήνυμα μεταφέρετε;

– Επισκέπτομαι την Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του κ. Τασούλα. Το μήνυμά μου είναι ότι η πρόσφατη συμφωνία του (Λίβυου πρωθυπουργού) αλ Σάρατζ με τους Τούρκους αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και παραβίαση των ΑΟΖ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Το λιβυκό Κοινοβούλιο κατήγγειλε τη συμφωνία στα Ηνωμένα Εθνη και στον Παναφρικανικό Σύνδεσμο. Η διοίκηση αλ Σάρατζ είναι μια δοτή κυβέρνηση, που δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ελέγχεται από τρομοκρατικές οργανώσεις που καταζητούνται διεθνώς και υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ηρθαμε λοιπόν να πούμε στους Ελληνες ότι η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ είναι μη νόμιμη, όπως και η συμφωνία της με τους Τούρκους, η οποία δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη νόμιμη Βουλή των Αντιπροσώπων.

– Τι ενώνει τον αλ Σάρατζ με τον Ερντογάν;

– Μα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ολοι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων βρίσκονται στην Τουρκία, η οποία ενισχύει τις οργανώσεις τους με όπλα και ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα έχουν φτάσει και στη Λιβύη. Οι τρομοκράτες, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, επιβάλλουν στον αλ Σάρατζ ποιος θα διοριστεί, άσχετα αν είναι υψηλά ιστάμενος ή  υφιστάμενος.

– Ο κ. Ερντογάν είπε τις προάλλες ότι μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη να πολεμήσουν στο πλευρό του αλ Σάρατζ. Πιστεύετε ότι μπορεί να το κάνει;

– Πιστεύω ότι τα λεγόμενά του αντιπροσωπεύουν μια απειλή. Οσο για τη στάση μας, αυτή είναι ξεκάθαρη: οι ένοπλες δυνάμεις μας, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ) δήλωσαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή επιχειρήσει να διεισδύσει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Και βέβαια, ο λιβυκός λαός είναι ενωμένος στην απόρριψη αυτής της συμφωνίας. Τονίζω ότι όλες οι λιβυκές φυλές έχουν ανακοινώσει ότι την απορρίπτουν. Θεωρούμε αυτή τη συμφωνία προδοτική για τον λιβυκό λαό, γιατί δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή που τον εκφράζει, δεν έχει καν συζητηθεί μαζί της. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας έχουν σκοτώσει παιδιά μας στην Τρίπολη. Μπορεί να θεωρήσει κανείς λογικό ένας ηγέτης της Λιβύης να συναλλάσσεται με κάποιον που σκοτώνει τον λαό του;

– Τι σκοπεύετε να πράξετε αν επικρατήσετε και στην πρωτεύουσα;

– Μετά την απελευθέρωση της Τρίπολης, σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους και να προχωρήσουμε στην πολιτική λύση των προβλημάτων. Δεν σκοπεύουμε να μπούμε στην πρωτεύουσα με εκδικητική διάθεση, απλούστατα θα εφαρμόσουμε ό,τι προβλέπεται από τον νόμο. Σχεδιάζουμε να συγκροτήσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, να ενοποιήσουμε όλους τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουμε στην εθνική συμφιλίωση ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων.

– Η Τουρκία λέει ότι προστατεύει τα συμφέροντα της Λιβύης.

– Στην πραγματικότητα, η Τουρκία προστατεύει τα δικά της συμφέροντα. Θέλει να μας ξαναγυρίσει στο καθεστώς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και το επιδιώκει μέσω των δορυφόρων της, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του λιβυκού λαού.

– Αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Λιβύης, όπως πιθανολόγησε ο κ. Ερντογάν, εσείς πώς θα απαντήσετε;

– Από τη στιγμή που απορρίπτουμε τη συμφωνία, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρέμβει στην ΑΟΖ μας, ούτε στα χωρικά μας ύδατα. Εχουμε ήδη ενημερώσει τον ΟΗΕ. Θα προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια και εντέλει, αν χρειαστεί, θα αντισταθούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει την εδαφική μας κυριαρχία.

– Τι περιμένετε από την ελληνική κυβέρνηση;

– Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει στους κόλπους της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει, ότι η κυβέρνηση του αλ Σάρατζ δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του λιβυκού Κοινοβουλίου και δεν εφαρμόζει την πολιτική συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη, επομένως δεν είναι νόμιμη. Μοιράζει την περιουσία των Λίβυων με άδικο τρόπο, χωρίς έγκριση από τη Βουλή, ξοδεύοντας χρήματα για την εκμίσθωση μισθοφόρων, εγκληματιών, που την καθιστούν υποτελή της Αγκυρας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αναγνωρίζει αυτή την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT