Τα ισχυρά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου στη μάχη του προϋπολογισμού

Τα ισχυρά χαρτιά του οικονομικού επιτελείου στη μάχη του προϋπολογισμού

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρία «ισχυρά χαρτιά» προσέρχεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας στη συζήτηση για τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό που άρχισε χθες και συνεχίζεται από το πρωί σήμερα με ομιλίες βουλευτών, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας – το εκ της θέσεώς του κεντρικό πρόσωπο αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Πρώτο, με συμβολική και ουσιαστική σημασία, είναι η πρόσφατη και με απολύτως θετικό πρόσημο κίνησή του να «διορθώσει» προγενέστερο σχεδιασμό και να άρει τα αρχικώς τεθέντα ηλικιακά κριτήρια για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος σε οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ: ήταν στην πρώτη εκδοχή για παιδιά έως 24 ετών, αλλά στην τελική απόφαση δεν υπάρχει οποιοδήποτε ηλικιακό όριο. «Ακουσα αυτά που ελέχθησαν, βρέθηκε χρόνος για περαιτέρω μελέτη, βελτιώσαμε τη ρύθμιση. Πάντα μου αρέσει να έχω ανοιχτά αυτιά», είναι η φράση που φέρεται να είπε σε συνομιλητή του όταν κατέστη δυνατή αυτή η βελτίωση, η τόσο σημαντική για τις συγκεκριμένες οικογένειες. Πέραν αυτών των θετικών αντανακλαστικών και της ετοιμότητας σε έναν άτυπο και διαρκή διάλογο εν μέσω εξαιρετικά δύσκολου δύσκολου δημοσιονομικού περιβάλλοντος,

Δεύτερο «χαρτί», αποτελεί όπως φαίνεται η βεβαιότητα που τον διακρίνει περί την ορθότητα των επιλογών ως τώρα, τόσο σε επίπεδο αρχικών εκτιμήσεων και σχεδιασμών, όσο και σε εκείνο της υλοποίησης δεσμεύσεων: «Εμείς έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις και κάποιες προβλέψεις και θα αξιολογηθούμε για αυτές. Μέχρι τώρα έχουμε πέσει μέσα στις εκτιμήσεις», είπε χθες το βράδυ, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

«13 στα 13».

Σε συζητήσεις στο Περιστύλιο, παραλλήλως, ο επικεφαλής του οοικονομικού επιτελείου κάνοντας και έναν πρώτο μίνι απολογισμό όσων έγιναν σε αυτό το πρώτο ολιγόμηνο μέρος της νέας κυβέρνησης, λέει εμφανώς ικανοποιημένος: «Πετύχαμε μέσα σε μόνο πέντε μήνες, 13 στα 13. Εχουμε υλοποιήσει 13 προγραμματικές δεσμεύσεις». Ειδικότερα αναφέρει:

* Καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2019 και 2020.

* Ολοκληρώσαμε, με επιτυχία, την 4η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, παρά τις μεγάλες υστερήσεις που βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

* Προχωρήσαμε σε γενναία, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

* Βελτιώσαμε σημαντικά το πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την εφορία.

* Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και παρατείναμε το υφιστάμενο πλαίσιο κατά 4 μήνες.

* Καταργήσαμε τους κεφαλαιακούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί το 2015.

* Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα που είχαν τελματώσει.

* Προωθήσαμε αποκρατικοποιήσεις που επί μακρόν «σέρνονταν».

* Προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ.

* Νομοθετήσαμε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

* Προχωρήσαμε σε προκαταβολή διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης και δρομολογούμε έκτακτη ενίσχυση περίπου 250.000 συμπατριωτών μας, πρωτοβουλίες που ήταν ανέφικτες όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση εξάντλησε όλο τον δημοσιονομικό χώρο.

* Ολοκληρώσαμε και ψηφίστηκε ένα φιλο-αναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο.

* Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων δανείων» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ενας δύσπιστος πλην επιμελής παρατηρητής των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ανέτρεξε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να διαπιστώσει, πάντως, ότι στις 22 Ιουλίου ο κ. Σταϊκούρας είχε, κατά την ομιλία του, πράγματι συμπεριλάβει αυτές τις «13» δεσμεύσεις.

Το έγγραφα.

Το τρίτο «ισχυρό χαρτί» του υπουργού Οικονομικών, έχει άμεση αναφορά στην κοινοβουλευτική του παρουσία. Αφενός, σχολιάζεται θετικά από μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας η ως τώρα συνεπής παρουσία του στην διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αφετέρου, δεν περνά απαρατήρητη η σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα μη αλλαγή του κατά το πέρασμα από την αντιπολίτευση στα κυβερνητικά έδρανα: Οι μέχρι τώρα εμφανίσεις στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές, δείχνουν ότι δεν διακρίνεται από το στοιχείο αλαζονείας που σημαδεύει διαχρονικά πολιτικούς κατά την μετακίνησή τους σε θέσεις εξουσίας.

Κεντρικό χαρακτηριστικό των εμφανίσεών του αυτών, από το οποίο και μοιάζει να αντλεί σιγουριά, είναι η χρήση εγγράφων. Ενδεικτικός, αυτού του τελευταίου, είναι διάλογος τον οποίο είχε με επικριτές του από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή. Η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στο θέμα των «κόκκινων δανείων», με τον ίδιο έως εκείνη την ώρα να έχει καταθέσει «προς επίρρωση» όσων έλεγε, σειρά εγγράφων.

«Είπατε ότι δεν φέρατε νόμο. Προφανώς δεν φέρατε νόμο, αλλά τα κείμενα, κύριε Τζανακόπουλε, στο εξωτερικό τα στείλατε. Τα στείλατε τα κείμενα του ΤΧΣ. Και τα κείμενα αυτά δεν λένε πουθενά για άλλες αντιμετωπίσεις που λέτε σήμερα. Δεν λέει πουθενά το κείμενο μέσα για προστασία πρώτης κατοικίας, δεν λέει πουθενά το κείμενο για συνολική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους» είπε, κάποια στιγμή, απευθυνόμενος στον κοινοβουλυτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά θα μας τα δώσετε, κύριε Υπουργέ;» παρενέβη ο κ. Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ).

Χρ.Στ. «Αυτό το κείμενο δεν θα το δώσω. Είναι στη διάθεσή σας, όμως, για να το δείτε. Όλα τα άλλα τα έχω καταθέσει στα Πρακτικά».

«Απόρρητα είναι;», ρώτησε με καυστική διάθεση ο κ. Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Χρ.Στ. «Ρωτήστε τον πρώην υπουργό σας» (Σ.σ. εννοεί τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο).

Δημ.Τζανακόπουλος: «Γιατί δεν τα καταθέτετε; Καταθέστε τα».

Χρ.Στ. «Έχω καταθέσει πολλά έγγραφα».

Δ.Τζ. «Τι φοβάστε;».

Προεδρεύων Δ.Βίτσας: «Παρακαλώ, αυτού του είδους η συζήτηση δεν βοηθάει να προχωρήσει η συζήτηση».

Δ.Τζ. «Να τα καταθέσει ο κύριος υπουργός. Φαντάζομαι ότι είναι έτοιμος να τα καταθέσει».

Προεδρεύων: «Όταν θα μιλήσετε κάντε αίτημα στον υπουργό, εδώ θα είναι, να δώσει».

Δ.Τζ. «Σας πιάσαμε, κύριε Σταϊκούρα».

Χρ.Στ. «Το καταθέτω στα Πρακτικά, επειδή με πιάσατε. (Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο) Όπως βλέπετε, καταθέτω τα πάντα. Εσείς δεν έχετε καταθέσει ένα στοιχείο. Γιατί πολύ απλά τα έχετε στείλει όλα με e-mail, και κυριολεκτώ όλα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή