Βουλή-προϋπολογισμός: Το μήνυμα Γεραπετρίτη, η «αμετροέπεια» και το πολιτικό σύστημα

Βουλή-προϋπολογισμός: Το μήνυμα Γεραπετρίτη, η «αμετροέπεια» και το πολιτικό σύστημα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία από τις σημαντικότερες φράσεις που ακούστηκαν ως σήμερα -τέταρτη ημέρα- στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, καθώς φαίνεται να έχει αναφορά τόσο στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας, όσο και ευρύτερα στον πολιτικό κόσμο της χώρας, είναι εκείνη που ακούστηκε διά στόματος του κ. Γ. Γεραπετρίτη: «Είναι και δική μου ανησυχία πάντοτε το να μην επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς, το οποίο θα είναι καθεστώς αμετροέπειας», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας.

Για την κυβέρνηση που αναδείχθηκε, και μάλιστα με χαρακτηριστικά αυτοδυναμίας μόλις πριν από πέντε μήνες, όπως και για κάθε νέα κυβέρνηση, το στοιχείο της «αμετροέπειας» θεωρείται από τους μείζονες κινδύνους για τη λειτουργία της, καθώς και για το βάθος της σύνδεσής της με την κοινή γνώμη.

Προς τούτο και παρατηρούνται ευθείες ή και «υπόγειες» παρεμβάσεις άνωθεν κατά καιρούς, κάθε που καταγράφονται περιστατικά αμετροεπούς συμπεριφοράς κυβερνητικών στελεχών είτε εντός του Κοινοβουλίου, είτε κατά τις εμφανίσεις τους στα Μέσα Ενμέρωσης και –εσχάτως- στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Υπό αυτή την έννοια εξελήφθη από ορισμένους στο Περιστύλιο η προαναφερθείσα φράση του κ. Γεραπετρίτη.

Αλλοι, ερμηνεύοντάς την, είδαν ότι έχει αναφορά και ευρύτερα, στη συμπεριφορά των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, επίσης τόσο εντός της Βουλής, όσο και σε άλλες δημόσιες εμφανίσεις τους. Η δεκαετής σφοδρή δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική, αλλά και πολιτική κρίση προκάλεσε μεγάλη φθορά στην εικόνα του πολιτικού κόσμου, ακριβώς εξαιτίας στάσεων και  συμπεριφορών που στερούνταν κάθε αίσθησης «μέτρου»: εμπρηστικός λόγος, επίδειξη αλαζονίας, εμφυλιοπολεμικές εξάρσεις («είστε προδότες» κλπ).

Σε κεντρικό επίπεδο, η σημαντικότερη προσπάθεια ανάσχεσης του κλίματος σφοδρής σύγκρουσης και ακραίας πόλωσης, καταγράφηκε από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στην αίθουσα της Ολομέλειας: προ μηνός και κατά την διάρκεια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου «Ωρα του πρωθυπουργού», με αφορμή ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μπροστά σε μια οξύτατη και επιθετική τοποθέτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, τόνιζε: «Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλετε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Σας λέω λοιπόν, από τώρ: Αν θέλετε εσείς να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση, είναι δικαίωμά σας. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Εχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω». Ετσι, εξαναγκάστηκε τότε συγκυριακά να αλλάξει στάση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία από το απόγευμα του Σαββάτου καταδεικνύει ότι, πλην δευτερευουσών εξαιρέσεων, το πολιτικό σύστημα φαίνεται να έχει προσανατολιστεί σε περιοχές όπου υπάρχει μεν έντονη αντιπαράθεση, έστω και με προκάτ ιδεολογικού περιτυλίγματος προσεγγίσεις, πλην όμως χωρίς αμετροεπείς εξάρσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η τωρινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού δείχνει να ξεχωρίζει, επί το θετικότερο, πολλών άλλων που προηγήθηκαν, ειδικά κατά τα μνημονιακά έτη. Μένει να αποδειχθεί αν το κλίμα αυτό θα επιβεβαιωθεί και την Τετάρτη, την τελευταία ημέρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όταν από του βήματος της Βουλής θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο οι πολιτικοί αρχηγοί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή