Μετωπική στη Βουλή για τα χρόνια της κρίσης

Μετωπική στη Βουλή για τα χρόνια της κρίσης

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, και αμέσως μετά με την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2020 – του πρώτου με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Από τις κορυφαίες στιγμές της χθεσινής ημέρας ήταν η φραστική αντιπαράθεση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης με τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, αναφορικά με το ποια πολιτική παράταξη φέρει την κύρια ή και αποκλειστική ευθύνη για τα οικονομικά αδιέξοδα που προσέλαβαν εκρηκτικό χαρακτήρα στα χρόνια της κρίσης. Ως εκείνη την ώρα, στην από το Σάββατο εξελισσόμενη συζήτηση περί τα οικονομικά, κυριαρχούσε η πολιτική σύγκρουση με επίκεντρο το εάν είναι ή όχι ορθές οι επιλογές του σημερινού οικονομικού επιτελείου, όπως αποτυπώνονται στην προϋπολογισμό, ή η πολιτική των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε εκτενώς στο Περιστύλιο η επισήμανση του κ. Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία σφάλματα βαραίνουν όλους μεν, πλην όμως δεν είναι όλοι ίδιοι.

Η αρχή έγινε όταν ο κ. Σκυλακάκης απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε μεταξύ άλλων: «Αποτύχατε στην οικονομία. Και δεν αποτύχατε μόνο το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν αναίτια καταστράφηκε δημόσια περιουσία 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το 2016 έως το 2018, όταν κάνατε λιτότητα 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη από αυτή που ζητούσε ο Σόιμπλε. Και για να την πετύχετε, αυξήσατε το φορολογικό βάρος 30 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον αυτών που ζήταγε ο Σόιμπλε». Στις αναφορές αυτές αντέδρασε άμεσα ο τέως υπουργός Οικονομικών: «Πριν από την ελληνική κρίση, τα έξι χρόνια πριν από το 2009, ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα και δημιούργησε αυτή την κρίση; Ανάμεσα στο 2000 και στο 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Κι αυτό θα το μάθετε όταν καταλάβετε ότι με τις δικές σας πολιτικές φέρατε τη μεσαία τάξη εκεί που είναι», είπε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Σταϊκούρας: «Εχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα. Το 2010-2014 κυβερνήσαμε όλοι εδώ; Γιατί τα τσουβαλιάζετε; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως πρέπει, για το πότε κυβέρνησε το κάθε κόμμα; Τι παραλάβατε στο τέλος του 2014; Παραλάβατε ή δεν παραλάβατε με υπογραφή σας θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης»; Και ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εμείς παραδώσαμε την οικονομία με θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ., με κορμό τη Ν.Δ. και τη συμμετοχή τότε του ΠΑΣΟΚ. Αρα, παραλάβατε μια οικονομία η οποία είχε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, την επιστρέψατε στην ύφεση και την οδηγήσατε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Μιλήσατε για πριν από το 2009. Εχετε ψάξει λίγο πόσο ανέβηκε το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2009 και πόσο ανέβηκε κατά μέσον όρο στην Ευρώπη; Εχετε ακούσει πουθενά, γιατί θα έπρεπε να το ξέρατε, ότι υπήρχε παγκοσμίως μία συστημική κρίση τότε; Θέλω να σας πω συνεπώς ότι την περίοδο 2007-2009 το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα αυξήθηκαν λιγότερο από τον μέσον ευρωπαϊκό όρο». Και ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε: «Πράγματι υπάρχουν σφάλματα όλων μας στο πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί, ναι, τα ενδογενή προβλήματα ήταν πολύ μεγαλύτερα στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες. Και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτά αντιμετωπίζουμε στον προϋπολογισμό, για παράδειγμα, με τις επενδύσεις».

Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Τσακαλώτος στην κεντρική του ομιλία απηύθυνε πρόσκληση σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να συμπορευθούν προκειμένου να αντισταθούν στις προωθούμενες πολιτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή