Διπλή μείωση φορολογίας εντός του 2020

Διπλή μείωση φορολογίας εντός του 2020

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες μειώσεις φόρων στον ορίζοντα περιέγραψε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας σχέδιο μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2020, όπως και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανάλογα με τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου. Με το σύνθημα «ισχυρή οικονομία, ισχυρή πατρίδα», ο πρωθυπουργός συνέδεσε την ισχυροποίηση της οικονομίας με τη θέση της χώρας σε μια συγκυρία έντασης με την Τουρκία και απηύθυνε μήνυμα ότι η Ελλάδα «δεν διεκδικεί τίποτα, ούτε εκχωρεί τίποτα» και ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία. Ζήτησε ακόμη «το κεκτημένο ενιαίας εθνικής γραμμής» να εκπεμφθεί «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

«Ξέρουμε γιατί κερδίσαμε, ξέρουμε τι περιμένουμε. Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες δεν περιμένουν πια τίποτα απ’ αυτούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της παρέμβασής του, που περιείχε πολλές αιχμές έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Τον έψεξε μάλιστα ότι δεν έχει αποδεχθεί ακόμα την ήττα του. «Αν κρίνω από το ύφος σας, είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού», τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα δικά του πεπραγμένα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε!». «Σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή, καιρός να το αντιληφθείτε», είπε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του έναν «αισιόδοξο οδικό χάρτη για τη νέα πορεία της Ελλάδας», ενώ έδωσε το στίγμα τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι η διανομή «σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες», αλλά «να περάσουμε στην απέναντι όχθη: σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους». «Το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή η κυβέρνηση θα το κερδίσει και θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στα υπερπλεονάσματα της προηγούμενης κυβέρνησης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έγινε «μνημονιακότερος των μνημονιακών» και ότι «ισοπέδωσε» τη μεσαία τάξη.

Εμφαση έδωσε στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης και των μισθωτών, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στον βαθμό που θα περίμεναν». Αυτό αλλάζει, όπως τόνισε, προαναγγέλλοντας ότι εντός του 2020 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης «μήνα με τον μήνα, καθώς θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος», αλλά και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες, η οποία σε συνάρτηση με την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση του 22% υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για 30% συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ορισε μάλιστα ως μεσαία τάξη την ομάδα που «δεν προσδιορίζεται μόνο από το εισόδημα», αλλά και ως πολίτες που «παράγουν χωρίς να φωνάζουν, απαιτούν από το κράτος αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα χρήματα που πληρώνουν και απ’ τους πολιτικούς να μην προσβάλλουν τη νοημοσύνη τους, αλλά και την αξιοπρέπειά τους».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ελληνοτουρκικά και στην ανάγκη εθνικής ενότητας στα εθνικά ζητήματα. «Ουδέποτε αυτή η κυβέρνηση σκέφτηκε να αναστείλει τα ΜΟΕ. Ανταποκρινόμαστε και στο αίτημα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές», σημείωσε, διαμηνύοντας ότι «δεν προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο από θέση αδυναμίας». Δήλωσε μάλιστα ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοικτή για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και πως αν ο ίδιος κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, θα το κάνει.

Νωρίτερα, ο  Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί «το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το επενδυτικό κενό», ενώ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας «να είναι πιο προσεκτική και λιγότερο αμετροεπής στην κριτική της, καθώς λησμονεί ότι παρέλαβε την οικονομία σε ανάπτυξη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή