Οι σχέσεις με Αγκυρα ανησυχούν το 61%

Οι σχέσεις με Αγκυρα ανησυχούν το 61%

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδραίωση του ευρέος προβαδίσματος της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου, καθώς και της καταλληλότητας για πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα, καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία επίσης αποτυπώνει την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης για τα ελληνοτουρκικά (σε ποσοστό 61%), παρότι η πλειονότητα εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (38% έναντι 25%) και ο πρωθυπουργός στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία με 18 μονάδες έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (45% έναντι 27%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν την άποψη των πολιτών για τις κυβερνητικές δράσεις. Στην κορυφή βρίσκονται οι αποφάσεις και οι ενέργειες για τα φορολογικά και την οικονομία (θεωρούνται σωστές από το 55% των πολιτών), ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά και η ασφάλεια (54%) και η βελτίωση της καθημερινότητας (52%). Αρκετά χαμηλότερα στην αξιολόγηση των πολιτών βρίσκεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό που είναι και ο μοναδικός τομέας στον οποίο οι αρνητικές γνώμες (55%) υπερβαίνουν τις θετικές (34%).

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (σε ποσοστό 81%), καθώς και του ΚΙΝΑΛ (75%). Την ίδια ώρα, ωστόσο, η κοινή γνώμη είναι φανερά ανήσυχη για τις εξελίξεις με την Τουρκία, καθώς και για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, σε ποσοστό 61%. Μέτρια ανησυχεί το 18%, ενώ λίγο έως ελάχιστα το 15%. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανησυχία καταγράφεται σε ευρύ φάσμα ψηφοφόρων και μάλιστα είναι υψηλότερο στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (σε ποσοστό 75%). Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 68%, ενώ ανήσυχοι είναι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 53%.

Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τη μέτρηση, οι θετικές απόψεις για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα φορολογικά και στην οικονομία δεν είναι κυρίαρχες μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Οι πρώτοι θεωρούν ότι οι κινήσεις βρίσκονται στη σωστή ή μάλλον σωστή κατεύθυνση σε ποσοστό 84%, ενώ οι δεύτεροι σε ποσοστό 76%. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τις απόψεις για τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά και για την ασφάλεια: εκεί οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ ξεπερνούν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (85% έναντι 82%). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή