Η ευκαιρία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν πρέπει να χαθεί

Η ευκαιρία της 4ης βιομηχανικής επανάστασης δεν πρέπει να χαθεί

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρούσα στις προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής δηλώνει η ελληνική βιομηχανία και ζητάει τη στήριξη της πολιτείας για να μη χαθεί η ευκαιρία και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Εκπρόσωποι μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας και της κυβέρνησης συμφώνησαν στη συζήτηση που αναπτύχθηκε χθες στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να χάσουν το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναγνώρισαν ωστόσο και τις δυσκολίες αλλά και την υστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως.

Επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκρυψαν επίσης τις ανησυχίες τους από τον ανταγωνισμό της Κίνας και τάχθηκαν υπέρ μιας πιο αποτελεσματικής στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από την Ε.Ε. προκρίνοντας την επιβολή δασμών σε προϊόντα με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, μέτρο που, όπως εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του, θα συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο του Green Deal της Ε.Ε. «Ξεκινάμε εν πολλοίς από το σημείο μηδέν, μπορούμε να τρέξουμε και να βρεθούμε ξαφνικά σε προπορευόμενη θέση, εάν το κράτος με τις πολιτικές του δώσει τα αναγκαία κίνητρα», τόνισε ο  κ. Γεωργιάδης και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης «να δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη βιομηχανία». Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το Πάσχα θα είναι έτοιμη, από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, η ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτόν. 

«Οι δυνατότητες είναι μπροστά μας και έχουμε δει ένα μικρό παράθυρο όσων μπορούμε να κάνουμε. Είμαστε στην είσοδο, έχουμε βάλει το κλειδί στην πόρτα, πρέπει να το γυρίσουμε και να εισέλθουμε στη νέα εποχή», τόνισε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής της Μitilineos και σημείωσε ότι πολλές βιομηχανίες έχουν ήδη υλοποιήσει καινοτόμες λύσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επεσήμανε ωστόσο ότι η πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν είναι η μόνη που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική βιομηχανία και στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και των όρων άνισου ανταγωνισμού που δημιουργούνται από επιχειρήσεις τρίτων χωρών. «Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και επιδοτείται σκανδαλωδώς», τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, αναφερόμενος στο παράδειγμα των επιδοτήσεων της κινεζικής βιομηχανίας αλουμινίου, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει σε πολλά σημεία δίκιο.

«Η ελληνική βιομηχανία είναι μικρού μεγέθους και με σημαντικές αδυναμίες αλλά είναι ζωντανή, έχει φωτεινά παραδείγματα και είναι πολύ σημαντική για τη χώρα», τόνισε ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Βιοχάλκο. Σημείωσε επίσης ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση είναι ήδη υπαρκτή και επηρεάζει τις εξελίξεις, ενώ η χώρα μας έχει μείνει σχετικά πίσω. «Το μεγαλύτερο όπλο είναι να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και στην έρευνα. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξασφάλιση ότι η χώρα θα παραμείνει ζωντανή», κατέληξε ο κ. Στασινόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή