Κυρ. Μητσοτάκης: «Εχουμε καθαρή τετραετία»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Εχουμε καθαρή τετραετία»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιχείρημα της πολιτικής σταθερότητας που υπηρετεί η κυβέρνησή του –μια κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, που «δεν στηρίζεται σε ευκαιριακές συμμαχίες και έχει έρθει να υλοποιήσει το σχέδιό της»– και ως παράγοντα μείωσης του ρίσκου, που θα προσελκύσει επενδύσεις, προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ανέδειξε μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση –όπου απάντησε στις ερωτήσεις του Θόδωρου Φέσσα– διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και θα θέσει τα πεπραγμένα της στην κρίση του ελληνικού λαού το 2023.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έθεσε το πλαίσιο της δικής του κυβέρνησης στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να υπογραμμίσει ότι αντίστοιχα δεν υπάρχουν πολλές αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που «να μην έχουν εκλογές τα επόμενα τέσσερα ή τριάμισι χρόνια» και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τον χρόνο που έχει μπροστά της «για μια καθαρή τετραετία». Ερωτηθείς δε για το σχέδιο και το όραμά του για τη χώρα, επανέλαβε ότι δεν μπορεί οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς συστηματικά και προανήγγειλε ότι η σχετική νομοθέτηση –εξαγγέλθηκε ήδη με αφορμή την απεργία στο μετρό– θα κατατεθεί τον ερχόμενο μήνα (Ιανουάριος). Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι πλέον η κοινωνία είναι ώριμη για τέτοιες αλλαγές και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Λέγαμε ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Με σχέδιο και πολιτική βούληση γίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος ως τους δύο πυλώνες στους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει «οποιαδήποτε ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική». Πυλώνες, όπως είπε, που ξεπερνούν την τετραετία και φθάνουν σε βάθος δεκαετίας – όπως σημείωσε, «πρέπει να μπορούμε να σχεδιάζουμε σε έναν τέτοιο ορίζοντα, σε βάθος δεκαετίας, να κατευθύνουμε την αγορά με ένα πλαίσιο που δεν θα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χτύπησε «καμπανάκια» για την επιχειρηματική κοινότητα λέγοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα: «Πρέπει να μεγαλώσουν, να συγχωνευθούν, δεν μπορούν από μόνες τους, πρέπει να μπουν σε νέα σχήματα και να υιοθετήσουν μια άλλη κουλτούρα για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα». Προανήγγειλε δε τη σύσταση Eθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν «προβλήματα που έρχονται από τον 20ό αιώνα», ενώ μίλησε για εργαλείο συζήτησης πολιτείας – κοινωνικών εταίρων για ζητήματα βιομηχανίας, που θα εξειδικεύσει τη στρατηγική για τα τρέχοντα προβλήματα αλλά και για το μέλλον. Στην απάντηση του κ. Φέσσα ότι και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες που δεν ευοδώθηκαν, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία θα είναι διαφορετική.

«Είχαμε πει ότι θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τους φόρους, και το κάνουμε. Και η πλειοψηφία του κόσμου σήμερα αντιλαμβάνεται ότι οι μειώσεις φόρων τονώνουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», σημείωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στη μείωση των επιβαρύνσεων από την εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές. Τόνισε δε ότι οι επιχειρήσεις έχουν «ευρύτερες ευθύνες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος».

«Δρόμος αισιοδοξίας»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το έτος κλείνει σε κλίμα αισιοδοξίας και πρόσθεσε ότι πρέπει αυτό να γίνει εδραία πεποίθηση, «για να μπορέσουμε να χαράξουμε έναν δρόμο αισιοδοξίας». «Δεν θα γυρίσουμε πίσω. Ούτε στο 2000 ούτε στο 2007», διευκρίνισε, εννοώντας ότι δεν αναφέρεται σε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά στην ανάγκη για επενδύσεις. «Αν φύγει από την εξίσωση το πολιτικό ρίσκο, δεν βρίσκω τον λόγο που η Ελλάδα δεν μπορεί να απογειωθεί», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή