Στόχος Μαξίμου, η συναίνεση

Στόχος Μαξίμου, η συναίνεση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαίσιο συναίνεσης για το νομοσχέδιο που θέτει κανόνες στις ανοικτές συγκεντρώσεις και στην κατάληψη δημοσίου χώρου επιδιώκει να διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς θεωρεί ότι η αλλαγή, που θεωρεί αυτονόητη ως προς το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και τον σεβασμό του δημοσίου χώρου, και την οποία η κοινωνία είναι ώριμη να στηρίξει, οφείλει να τύχει στήριξης και από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η αποστροφή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, ότι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας δεν είναι η ταλαιπωρία, αλλά η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και ότι αν ισχύει αυτό, τότε «η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της Ν.Δ.», είναι ενδεικτική.

Προφανώς η κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει και θα το κάνει, αλλά επιδιώκει να περάσει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο δεν θέτει περιορισμούς, αλλά κανόνες, και ότι καλό θα ήταν να το στηρίξουν και άλλες δυνάμεις. Ή, σε κάθε περίπτωση, να μην αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Υπό αυτό το πρίσμα, πιο πιθανή μοιάζει μια συναίνεση του ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι η ρύθμιση που κατεβάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρησιμοποιεί ως βάση τη νομοθετική πρόταση που είχε καταθέσει το 2012 ο Γιώργος Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων. Απίθανο θεωρείται να συναινέσει και το ΚΚΕ, το οποίο έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του, ενώ βέβαιη θεωρείται η ηχηρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι βασικές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου βρίσκονται ακόμα υπό αίρεση –και, άρα, είναι ανοικτές σε διαβούλευση– ενώ κυβερνητικός παράγων διευκρίνιζε ότι η πρόβλεψη για «υπεύθυνο συνάθροισης» δεν αφορά τις πολιτικές συγκεντρώσεις, όπου είναι σαφές ποιος είναι ο συνομιλητής. Με αφορμή μάλιστα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, η ίδια πηγή σημείωνε ότι ειδικά οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ συνήθως έχουν μεγάλη συμμετοχή, ενώ περιφρουρούνται. Και ότι προφανώς αφορά τις μικρές συγκεντρώσεις, «μπαχαλάκηδων» και όχι μόνο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαχώρισε ήδη τις πορείες των συνδικαλιστών, σημειώνοντας (στον ΑΝΤ1) ότι «δεν είναι μια πορεία της ΓΣΕΕ ή της ΑΔΕΔΥ αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα. Γιατί εκεί έχεις ανθρώπους να συνομιλήσεις, είναι προετοιμασμένες από μέρες, δεν αιφνιδιάζουν κανέναν». Ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι «αν γίνεται κάτι από πολύ μικρές ομάδες, χωρίς προειδοποίηση. Θα υπάρχει ένας χώρος, λοιπόν, που θα υποδεικνύεται, θα υπάρχει οργανωτής, θα υπάρχει και Αστυνομικός Διαμεσολαβητής, ο οποίος θα προβλέπεται για να μπορεί να γίνεται η συνεργασία όπως πρέπει». Σημείωσε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει μια πορεία ή μια συγκέντρωση που αφορά το Πολυτεχνείο και να πει κανείς ‘“όχι δεν θα κλείσετε τον δρόμο και θα πάτε από το πεζοδρόμιο”. Δεν θα γίνεται μια εκδήλωση για την Πρωτομαγιά και να λέμε ‘“όχι θα πάτε από το πεζοδρόμιο”. Η κυβέρνηση θέλει να εμφυσήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Σε κάθε περίπτωση και δεδομένου ότι το νομοσχέδιο τίθεται σύντομα σε διαβούλευση ώστε να ψηφιστεί στις αρχές του 2020, στο Μαξίμου δεν έχουν καταλήξει ακόμα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, «μέχρι πού έχει ευθύνη ο διοργανωτής» αλλά και τι θα ισχύει για τις κομματικές συγκεντρώσεις ως προς το ζήτημα της προειδοποίησης / προαναγγελίας της συγκέντρωσης. Ερώτημα επίσης παραμένει τι θα συμβαίνει με τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις της τελευταίας στιγμής (π.χ. μια νίκη της Ελλάδας όπως εκείνη του Euro του 2004).

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχωρεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αποφάσισε να επισκεφθεί την Κάσο ανήμερα τα Χριστούγεννα και εν μέσω τουρκικών αμφισβητήσεων. Κατόπιν θα αναχωρήσει για το Μέτσοβο (μέχρι την Κυριακή), όπου όλοι αναμένουν ότι θα λάβει τις αποφάσεις του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Βουνό είχα πει ότι θα πάω, βουνό θα πάω», ήταν το μόνο που είπε ο πρωθυπουργός σε άτυπη συνομιλία με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή