Eπίσκεψη με θετικό πρόσημο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Στην αίθουσα «Mπέντζαμιν Φράνκλιν» στον όγδοο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου το διπλωματικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον δέχεται τους υψηλούς προσκεκλημένους, ο Μάικ Πομπέο και ο Μάικ Πενς έπλεξαν το βράδυ της Τετάρτης το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης και πήραν όρκους στήριξης στην ασφάλεια και στην ευημερία της Ελλάδας. Οι συμβολισμοί στην πολιτική, και δη στην αμερικανική, έχουν σημασία, και αυτός της δεξίωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τιμήν του πρωθυπουργού ήταν ιδιαίτερα ισχυρός.

Δεν ήταν ο μόνος. Λίγο νωρίτερα την Τετάρτη, στην αίθουσα της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, κάποιοι από την ελληνική αντιπροσωπεία εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν διαπίστωσαν ότι δεν έφταναν οι καρέκλες για τους παρισταμένους που μετείχαν στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη. Οι δύο εικόνες είναι ενδεικτικές του κλίματος απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και του επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις οποίες τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και οι κ. Πενς και Πομπέο, χαρακτήρισαν «στενότερες από ποτέ».

Το ίδιο κλίμα, άλλωστε, καταγράφηκε και στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ την Τρίτη. Εξάλλου, το Μαξίμου δεν θεωρεί τυχαίο το ότι ο «παρορμητικός» κ. Τραμπ φάνηκε, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη όσο και στη διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή υπουργών και συνεργατών που ακολούθησε, να εναρμονίζεται με τις απόψεις του «κατεστημένου» για την περιοχή και όχι το αντίθετο, κάτι που παραπέμπει στην πλήρη κατανόηση και στον σεβασμό των ελληνικών θέσεων για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αφού ο κ. Τραμπ φαίνεται επίσης να κατάλαβε ακριβώς τι συμβαίνει και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας κλιμάκωσης στην περιοχή.

Το ζήτημα, άλλωστε, έθεσε και δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο, τονίζοντας ότι «η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική» και ζητώντας την αμερικανική στήριξη για την ανάσχεση ενεργειών που προκαλούν αστάθεια στην περιοχή.

Το οικονομικό σκέλος

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το οικονομικό σκέλος της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς τόσο ο κ. Τραμπ όσο και ο κ. Πομπέο έκαναν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των επενδύσεων και του επιχειρείν στον δρόμο προς την ανάκαμψη της οικονομίας και παρουσίαζαν το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως ένα «success story», που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην ευημερία.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική επωδός ήταν πάντα τα γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει γίνει κατανοητό στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση με τις κινήσεις της προσπαθεί να άρει αυτά τα εμπόδια. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το ότι στην Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με εκπροσώπους 22 σημαντικών εταιρειών από τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού και των νέων τεχνολογιών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και έκαναν ειδικές και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή