Κριτική μετά τις συναντήσεις από Βελόπουλο και Βαρουφάκη

Κριτική μετά τις συναντήσεις από Βελόπουλο και Βαρουφάκη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένος περί τα εθνικά ζητήματα εμφανίστηκε μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος. Οπως φέρεται να σημείωσε μιλώντας σε μικρό κύκλο συνομιλητών του, ο κ. Βελόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη κινήσεων της Αθήνας αναφορικά με τη διαδικασία καθορισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας, ενώ σημείωσε και πως είναι λάθος τακτική να εμφανίζεται η χώρα μας –στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ– «δεδομένη», χωρίς να έχει λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα προς ενίσχυσή της στην ταραγμένη περιοχή. Πάντως, αναφορικά με το θέμα της επικείμενης επικύρωσης του μνημονίου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και τη δηλωθείσα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόθεση να μην τη στηρίξει στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Βελόπουλος υπενθύμισε ότι είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προώθησε την εν λόγω συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ετέθη και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου, με τον κ. Βελόπουλο να σημειώνει ότι θα τον μελετήσει με τους συνεργάτες του και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί. Τέλος, φέρεται να είπε ότι ο πρωθυπουργός απλώς του ανέφερε ότι ακόμη σκέφτεται το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι θετικό γεγονός η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό. «Είναι θετικό βήμα», είπε χαρακτηριστικά, για να επαναλάβει ότι ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη εκ νέου τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να καθοριστούν οι «κόκκινες εθνικές γραμμές». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι για τα πάντα, ακόμα και για το χειρότερο» και πως τα πραγματικά μεγάλα θέματα είναι η οικονομία, η ανεργία, το «λαθρομεταναστευτικό» και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν είναι λύση η προσφυγή στη Χάγη, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν πρέπει να στρέφεται μόνο προς τις ΗΠΑ. «Να ανοίξουμε σχέσεις και με άλλες χώρες, υπάρχουν η Ρωσία, η Κίνα, ακόμα και η Ινδία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, υποστήριξε ότι η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να προσφέρει λύσεις, πλην όμως όχι επί τη βάσει καθορισμού ΑΟΖ με στόχο να μπουν «τρυπάνια» στις θάλασσές μας, αλλά για την οικολογική αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σκηνικό με τις εξορύξεις, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, τροφοδοτεί την επιθετικότητα του Ερντογάν. Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είπε ότι το κόμμα του διαφωνεί με κάθε πρόταση ύπαρξης «μπόνους» για το πρώτο κόμμα, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έγινε καμία συζήτηση για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή