«Ναι» από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

«Ναι» από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε, χθες, κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ην. Πολιτειών, με τον κ. Ν. Δένδια να υπογραμμίζει το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει «υπαρκτή απειλή» στους μη ομαλούς σημερινούς καιρούς, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην πρόταση να «παγώσει» η κύρωσή της και να επιφυλάσσεται για την τελική ψήφο στην Ολομέλεια.

«Η Συμφωνία αλλά και η υπερψήφισή της είναι, απολύτως, απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό για την ελληνική εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και συνέχισε: «Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δεν είναι οι πιο ομαλοί. Αυτό το οποίο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγέστατη εθνική της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει με καθαρό τρόπο, έπειτα από αυτή τη δεκάχρονη τραγική εμπειρία της οικονομικής κρίσης, την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με “όπλο” ακριβώς αυτό, την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Τη Συμφωνία πέραν της Ν.Δ., υπερψήφισε το ΚΙΝΑΛ, επιφύλαξη δήλωσε η Ελλ. Λύση, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

«Είναι λάθος η σπουδή αυτή της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει στον πρωθυπουργό να μη φέρει τη Συμφωνία για κύρωση πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν την αντίθετη επιλογή», είπε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και συνέχισε: «Επιφυλάσσομαι μέχρι την Ολομέλεια. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε αυτό το διάστημα σε πρωτοβουλίες, όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά, να κατοχυρώσουν και να στηρίξουν, όχι απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου». Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Ν. Βούτσης. «Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει την εν λόγω Συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί από τις δύο κυβερνήσεις. Δεν θα ακολουθήσουμε τις λογικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί το “πάγωμα” της Συμφωνίας μέχρι νεωτέρας» σχολίασε ο Γ. Φραγκίδης (ΚΙΝΑΛ). «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη βρώμικη δουλειά. Οι βάσεις που δημιούργησε έχουν μπει σε λειτουργία και τώρα καιροσκοπικά μιλάει για προσωρινή αναστολή της ψήφισης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος (ΚΚΕ).

«Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω την επιφύλαξη, η οποία κατεγράφη από τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφιση αυτή τη στιγμή αυτής της αμυντικής συμφωνίας, διότι είναι βέβαιο ότι για να προετοιμάσει μια κυβέρνηση μια τέτοια συμφωνία, θεωρεί ότι είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή