Κ. Χατζηδάκης: Προανήγγειλε τρεις παρεμβάσεις για το ζήτημα των δασικών χαρτών

Κ. Χατζηδάκης: Προανήγγειλε τρεις παρεμβάσεις για το ζήτημα των δασικών χαρτών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομοθετική πρωτοβουλία, με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο για την ψήφισή της, αλλά και παράλληλα υπογραφή υπουργικής απόφασης, με στόχο την άρση σοβαρών εμπλοκών και της χαώδους κατάστασης που υπάρχει στο επίπεδο των δασικών χαρτών, προανήγγειλε σήμερα από του βήματος της Βουλής ο κ. Κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου, είπε συγκεκριμένα ότι έχει προκληθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο μέτωπο της εξέτασης των προσφυγών πολιτών.

«Είναι αλήθεια ότι υπερβολικά αργά προχωρεί η εξέταση των αντιρρήσεων. Είναι 170.000 αντιρρήσεις σε όλη τη χώρα, πράγμα το οποίο αντανακλά και τη χαώδη κατάσταση την οποία είχαν να αντιμετωπίσουν οι δασικοί μας, διότι δεν υπάρχει ένα στέρεο έδαφος για την εκπόνηση των δασικών χαρτών, λόγω του πολύπλοκου νομοθετικού πλαισίου και των διαφόρων υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς σε σχέση με το χαρακτηρισμό των δασών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης για να συνεχίσει: «Είχαμε αντιρρήσεις στο 50% περίπου της χώρας όπου έχουν εκπονηθεί δασικοί χάρτες. Έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν κτήματα τα οποία καλλιεργούν επί δεκαετίες και ξαφνικά είδαν ότι το δημόσιο αμφισβητεί τα χωράφια τους. Ταυτόχρονα, είχαμε σε δύο χρόνια μέσα, το 2018 και το 2019 την εξέταση μόνο δέκα χιλιάδων αντιρρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι αν εγώ τώρα αφήσω τα πράγματα και εξελιχθούν έτσι όπως πάνε και όπως πήγαιναν τα τελευταία δύο χρόνια, η εξέταση των αντιρρήσεων στο 50% της χώρας θα ολοκληρωθεί σε 27 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Τούτων δοθέντων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επέμβει «τόσο στο θέμα της ταχύτητας, τόσο στο θέμα του εύρους, δηλαδή τι θεωρείται και τι δεν θεωρείται περιοχή που αφορά στους δασικούς χάρτες και επίσης τόσο και στο ζήτημα της ομηρίας στο οποίο αναφερθήκατε. Ο νόμος προβλέπει σήμερα ότι αν εσείς δικαιωθείτε σε μία αντίρρηση σας σε σχέση με τους δασικούς χάρτες πρέπει να περιμένετε όλους όσους έχουν υποβάλει αντιρρήσεις στην ευρύτερη περιοχή να κριθούν οι υποθέσεις τους, για να μπορείτε να αξιοποιείτε την περιουσία σας. Αυτό όμως είναι απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας την οποία δεν μπορούμε να ανεχθούμε».

Παρουσιάζοντας δε, το κυβερνητικό σχέδιο επισήμανε συγκεκριμένα:

«Πολύ σύντομα θα κάνουμε τρία πράγματα: Δύο με ένα σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο και, αφού γίνει διαβούλευση, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, ελπίζω, στη Βουλή τον Μάρτιο. Και το τρίτο, με μια υπουργική απόφαση.

Με το νομοσχέδιο θα προβλέψουμε πρώτον, να αυξηθούν οι επιτροπές αντιρρήσεων και να καθοριστεί ότι η αμοιβή τους θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν, προκειμένου να πάει πρακτικά γρήγορα και όχι κάποιος να μπει σε μια επιτροπή και να «παρκάρει», περιμένοντας απλώς να πληρώνεται και όσο τραβήξει η δουλειά στο μέλλον. Άρα, είναι μια πολύ λογική νομίζω, προσέγγιση με γνώμονα τους πολλούς ανυπεράσπιστους πολίτες.

Επίσης, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι αν εξετάζεται η αντίρρησή οποιουδήποτε πολίτη και δικαιώνεται από την επιτροπή αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του. Και η τρίτη παρέμβαση, με υπουργική απόφαση, θα έχει να κάνει με το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, διότι σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός φονταμενταλισμού δασολογικού, δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά, θεωρούν ότι μιλάμε για δάση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή