Θερμή περίοδος στη Βουλή για οικονομία και ασφάλεια

Θερμή περίοδος στη Βουλή για οικονομία και ασφάλεια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ταραγμένα ύδατα φαίνεται πως ετοιμάζεται να εισέλθει εκ νέου το πολιτικό προσωπικό το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο προγραμματισμός κοινοβουλευτικού έργου φέρνει στο επίκεντρο δύο εκ των κορυφαίων ζητημάτων στον δημόσιο διάλογο, που αποτελούν πεδία μετωπικών συγκρούσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης: την οικονομία και την πολιτική ασφάλειας.

Αρχικώς για το πρωί της προσεχούς Τρίτης προγραμματίζεται συζήτηση επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2019, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να συμμετέχουν στην ειδική, για το θέμα αυτό, συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Δύο ημέρες αργότερα, σε νέα συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής και με τη συμμετοχή του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, θα τεθεί προς συζήτηση η «βιώσιμη ανάπτυξη – δίκαιη οικονομία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κεντρικό προσκεκλημένο αυτή τη φορά τον αρμόδιο για θέματα Οικονομίας επίτροπο της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι.

Θα έχει μεσολαβήσει, την Τετάρτη, κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών τους από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό σχετικά με την πορεία και την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το «πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ως γνωστόν, ειδικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει από καιρό ανεβάσει τους τόνους της κριτικής αναφορικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αμφισβητώντας ευθέως την ορθότητα των επιλογών, ενώ διατηρεί στο στόχαστρό του και το πρόσωπο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο του Κοινοβουλίου θα βρεθεί με διπλή αφορμή άλλο ένα πρόσωπο της κυβερνητικής πλειοψηφίας το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης θα προωθήσει προς τελική έγκριση την Τρίτη στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το απόγευμα της μεθεπόμενης Δευτέρας προγραμματίστηκε η προσφάτως αναβληθείσα συζήτηση αιχμηρής επίκαιρης επερώτησης σχεδόν του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (68 βουλευτές την υπογράφουν), με θέμα «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε εντονότατο φραστικό επεισόδιο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούση για τα θέματα αυτά, στο περιθώριο συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής – ένα «θερμό επεισόδιο» ενδεικτικό του κλίματος που φορτίζει τις σχέσεις κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παρούσα συγκυρία. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης λόγω των εξελίξεων που καταγράφονται με ένταση το τελευταίο διάστημα στον χώρο της Παιδείας, αναμένεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μεθαύριο Δευτέρα, αντικείμενο της οποίας θα είναι η ακρόαση του προταθέντος, από το υπουργικό συμβούλιο, για τη θέση του προέδρου του ανώτατου συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, κ. Περικλή Μήτκα, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή