Βουλή: Στις 14 Φεβρουαρίου σε επίπεδο αρχηγών η συζήτηση για τα εργασιακά

Βουλή: Στις 14 Φεβρουαρίου σε επίπεδο αρχηγών η συζήτηση για τα εργασιακά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων, την μεθεπόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη βουλή ειδική συνεδρίαση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά ζητήματα.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, προσδιορίζει εκείνη την ημέρα προκειμένου να διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση, βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, καθώς έχει δεχθεί ήδη δύο γραπτές επίκαιρες ερωτήσεις «για την ώρα του πρωθυπουργού» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ. Προς τούτο και θα στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα.

«Με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει αίτημα προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα παραπάνω θέματα, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Διαφορές διαδικασιών

Αν είχε επιλεγεί συζήτηση των δύο ερωτήσεων στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού», συγκριτικώς με την διαδικασία του προαναφερθέντος ειδικού άρθρου του Κανονισμού της Βουλής,  θα σήμαινε ότι στη συζήτηση θα συμμετείχαν μόνο οι δύο ερωτώντες και ο πρωθυπουργός, ενώ τώρα μπορούν να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν και οι άλλοι τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Φωτεινή Γεννηματά, Κυρ. Βελόπουλος και Ι.Βαρουφάκης.

Επίσης, θεωρητικώς και βάσει των προβλεπομένων, στην « ώρα του πρωθυπουργού« ο διαθέσιμος χρόνος για ομιλίες-απαντήσεις-ανταπαντήσεις είναι πολύ περισσότερος εκείνου που αναφέρεται στο άρθρο 142Α – αν και οι πολιτικοί αρχηγοί σχεδόν πάντα παραβιάζουν τον Κανονισμό σε τέτοιες περιπτώσεις υπερβαίνοντας τον χρόνο που τους διατίθεται για τις τοποθετήσεις τους. Εν προκειμένω προβλέπεται χρόνος αρχικώς δέκα λεπτών για τον πρωθυπουργό και πέντε για τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, εκ νέου πέντε λεπτά για την απάντηση του πρωθυπουργού και από τρία για τους άλλους αρχηγούς, ενώ κλείνει με πεντάλεπτο ο πρωθυπουργός.

Τα θέματα

Στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων σημείωνε: «Μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ καταγράφηκαν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας. Με δύο λόγια τα μέτρα και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης διαμορφώνουν, πάρα την έξοδο από τα μνημόνια, εκ νέου ένα περιβάλλον συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το περιβάλλον αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημ. Κουτσούμπας, επισήμαινε: «Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται. Η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους. Παραμένει η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον απαράδεκτο νόμο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ (νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου) και η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού γίνεται με υπουργική απόφαση με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή