Καλεί για κατάθεση «Σαράφη», «Κελέση»

Καλεί για κατάθεση «Σαράφη», «Κελέση»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον κλιμακούμενης πολιτικής έντασης αρχίζει από την ερχόμενη Δευτέρα 17/2 η αντίστροφη μέτρηση ως προς τη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής, καθώς πλέον τα μέλη της θα έχουν μόλις ένα μήνα για την ολοκλήρωση των εργασιών της και την έκδοση πορίσματος (είναι προγραμματισμένο για τις 17/3), και ο κατάλογος κρίσιμων μαρτύρων είναι μακρύς.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν ακριβώς τα ονόματα εκείνων που θα πρέπει να κληθούν προσεχώς και, στο πλαίσιο αυτό, για το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, ξεχωρίζει η περίπτωση των δύο «προστατευόμενων μαρτύρων» για την υπόθεση Novartis, με τις κωδικές ονομασίες Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνη ήταν η απόφαση να ζητηθεί η κλήση τους, και μάλιστα για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, καθώς κρίνεται απαραίτητη η κατάθεσή τους ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, ειδικώς ύστερα από τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι εάν η κατάθεση θα γίνει εντός του Κοινοβουλίου, όπως συμβαίνει με όλους τους υπόλοιπους μάρτυρες, ή για λόγους ειδικής ασφάλειας σε άλλη τοποθεσία, εκτός Βουλής.

Πέραν των δύο, αποφασίστηκε –κατά πλειοψηφία και μετά σχετική πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ., όπως αναφέρουν πληροφορίες– να κληθούν το προσεχές διάστημα ως μάρτυρες οι τέως υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος (υπενθυμίζεται πως είχαν οριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μέλη της επιτροπής, αλλά έπειτα από αίτημα της πλειοψηφίας εξαιρέθηκαν), ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνής και, φυσικά, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.

Από τη συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν ανοικτά ως ενδεχόμενα τόσο η διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων όσο και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση ορισμένων εξ αυτών. Μεταξύ των πιθανών «υποψηφίων» να κληθούν είναι η τέως γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο των εργασιών της επιτροπής, ορισμένα μέλη της φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμα και «διεύρυνσης» της απόφασης που είχε ληφθεί για το έργο της Προανακριτικής, ως προς τα προς διερεύνηση αδικήματα. Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα αδικήματα που είχε προταθεί να αποτελέσουν πεδίο για την

Προανακριτική και επί των οποίων ψήφισε η Ολομέλεια είναι η ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η επιτροπή συγκροτήθηκε όχι μόνο ή αποκλειστικά για την υπόθεση Novartis, αλλά, όπως αναφέρει και ο τίτλος της, για τη «διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον κ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Το πλήθος των προς εξέταση μαρτύρων, σε συνδυασμό με το μικρό χρονικό διάστημα που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή, προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η Ν.Δ. αποφάσισε φαστ τρακ διαδικασίες για την επίσπευση του έργου της επιτροπής. Καθημερινές συνεδριάσεις, χωρίς προετοιμασία και έρευνα. Και το κάνει γιατί το αφήγημά της είναι έωλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν: «Αποδείχτηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και δεν αποδείχτηκε καμία πίεση και εκβιασμός του Δήμητρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Novartis. Η μέχρι τώρα διαδικασία εξελίχθηκε σε φιάσκο και θέλουν να επιστρέψουν τη δικογραφία στην Ολομέλεια επιχειρώντας καινούργιο κυνήγι μαγισσών. Θέλησαν να πείσουν πως το σκάνδαλο είναι σκευωρία και απέτυχαν. Θα αποτύχουν και πάλι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή