Προσφυγικό: Αγγίζει τις 5.500 ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων

Προσφυγικό: Αγγίζει τις 5.500 ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολόκληρες πόλεις όπως η Κυπαρισσία, ή η Στυλίδα, ή και οι Άγιοι Θεόδωροι κοντά στην Αθήνα δεν επαρκούν ακόμα και αν «αδειάσουν» πλήρως από τους κατοίκους τους, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, για να φιλοξενήσουν το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων που εκτιμάται πως αυτή την περίοδο βρίσκονται στην Ελλάδα, μέσω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη κατάσταση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο «εκτιμώμενος αριθμός» των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, στα τέλη του Ιανουαρίου, είναι 5.463 υπάρξεις. Όλες οι προαναφερόμενες πόλεις, βάσει στοιχείων που υπάρχουν στο διαδίκτυο και προέρχονται από την απογραφή του 2011, έχουν μικρότερους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», εξ αυτών το 92,5% είναι αγόρια και το 7,5% κορίτσια, κάτω των 14 ετών είναι σε ποσοστό 9%, τα περισσότερα είναι από το Αφγανιστάν (44%), από το Πακιστάν είναι το 21%, από τη Συρία το 11%, ενώ σε ποσοστό 24% έχουν άλλη εθνικότητα. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ακόλουθη κρίσιμη παράμετρος: Υπάρχουν μεταξύ τους 422 παιδιά που «συνοδεύονται από ενήλικο που δεν είναι κατά το νόμο ο κύριος κηδεμόνας τους.

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι μόνο 2.103 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονται σε μακροχρόνια ή προσωρινή φιλοξενία, μόλις 76 σε κέντρα επείγουσας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, 1877 σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 187 σε προστατευτική φύλαξη, 143 σε κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας, ενώ υπάρχουν και 1077 που βρίσκονται σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Ως τέτοιες συνθήκες θεωρούνται, βάσει των εγγράφων, «διαμερίσματα με άλλους, καταλήψεις, ή αστεγία».

Συναρμοδιότητες και σκοπιμότητες

Ολα αυτά που βρίσκονται στα επίσημα «χαρτιά», για το περιεχόμενο των οποίων πλέον είναι πλήρως ενημερωμένη η εθνική αντιπροσωπεία, οι κατά καιρούς μαρτυρίες και οι εικόνες από τα σημεία όπου υπάρχουν πρόσφυγες-μετανάστες, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις φορέων, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών, δεν καταδεικνύουν μόνο το εύρος του προβλήματος και κατ’ επέκταση τη σημασία γρήγορης και αποτελεσματικής δράσης για την επίλυσή του. Αναδεικνύουν και μια σειρά από «κενά», ανεπάρκειες και δυσλειτουργίες του συνολικού μηχανισμού που, υποτίθεται, έχει στον τομέα ευθύνης του την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ως να μην έφθαναν όλα αυτά, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να χειριστεί το ευαίσθητο αυτό ζήτημα ως εργαλείο άσκησης οξείας αντιπολιτευτικής κριτικής, επέφερε νέες σκιές.

Η πρώην υφυπουργός -επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- Θεανώ Φωτίου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής της προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και με αφορμή την πρόοδο των εργασιών για την προετοιμασία κτιρίου στο Γέρακα για να υποδεχθεί αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις, ακόμα και για υλοποίηση ανομολόγητου σχεδίου.

Ειδικότερα αναρωτήθηκε αν υπάρχει «σχέδιο εγκλωβισμού των παιδιών στα νησιά για να μπορεί να τα επιστρέψει, χαρακτηρίζοντάς τους άνω των δεκαπέντε ετών ως μη ανήλικα, για να μπορείτε να τους επιστρέψετε σε δήθεν ασφαλείς χώρες; Είναι αυτό, δηλαδή ο εγκλωβισμός, ολιγωρία δικιά σας ή είναι αδυναμία, τελικά, να πείσετε την τοπική κοινωνία να υποδεχτεί τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, μετά από το δηλητήριό που σπείρατε στις τοπικές κοινωνίες πριν γίνετε Κυβέρνηση;» Είπε η κυρία Φωτίου και σε ανάλογο ύφος μίλησε για «δρακρύβρεχτες ανακοινώσεις» της κυβέρνησης για το θέμα.

Απαντώντας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου σημειώνοντας αρχικά ότι δεν θα μπει, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, σε διαδικασία προσωπικής αντιπαράθεσης με την ερωτώσα βουλευτή, αναφορικά με το προαναφερθέν κτίριο «έδειξε» ως υπεύθυνο χειρισμού τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν με αυτό εμπλοκή οι υπηρεσίες του Υπουργείου, έκανε λόγο για διαρκή προσπάθεια «δημιουργίας νέων θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων», και μίλησε για συνεργασία επί αυτών των θεμάτων της κυβέρνησης με τον ΔΟΜ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη Unicef. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πτυχές της έκτακτης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

Η κυρία Φωτίου επανερχόμενη κατηγόρησε την κυρία Μιχαηλίδου ότι στην τοποθέτησή παρέθεσε ψευδή στοιχεία, ότι παραποίησε τα επίσημα στοιχεία, και ότι έκανε λαθροχειρίες, υποστηρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτόν έκανε σοβαρή δουλειά. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι καθυστερήσεις σοβαρές υπήρξαν κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, και επιφυλάχθηκε για ευρύτερη συζήτηση στα τέλη Μαρτίου, όταν προγραμματίζεται για την Ολομέλεια συνεδρίαση επί Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως τότε οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών πιθανότατα διευρύνουν κι άλλο το ήδη εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, επισήμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -τουλάχιστον στη Βουλή- δεν υπάρχει, ενώ συνολική απάντηση από προαναφερόμενους συναρμόδιους φορείς, εθνικούς, διεθνείς, κρατικούς και ΜΚΟ μοιάζει να μην υπάρχει.

Η Unicef

Το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων είχε τεθεί, ως γνωστόν, με αφορμή και τις συζητήσεις που έγιναν επισήμως, αναφορικά με την τύχη της εκπροσώπησης της Unicef στη χώρα μας, καθώς προκλήθηκε σοβαρό κενό μετά τις αποκαλύψεις περί σκανδάλων στη λειτουργία της «Εθνικής Επιτροπής» που υπήρχε στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αποκαλύφθηκε μέσω ειδικών ερευνών σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο με εμπλοκή στελεχών της Επιτροπής, χωρίς έως σήμερα να έχει υπάρξει πλήρης διελεύκανση και τιμωρία.

Την ίδια στιγμή, η Unicef αναγνωρίζοντας ή διαβλέποντας πόσο ανεπαρκώς άσχημη είναι η κατάσταση στη χώρα για το ζήτημα αυτό, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάδοχη «Εθνική Επιτροπή», αλλά η όποια εδώ λειτουργία της να ασκείται μέσω απλού γραφείου εκπροσώπησης.

«Από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο η Κροατία έχει τέτοιου είδους σχέση» ανέφερε επί του θέματος τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Α. Λοβέρδος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, περιορίστηκε να πει στην απάντησή του ότι «το θέμα ποια παρουσία θα έχει η UNICEF στην Ελλάδα δεν έγκειται στην ελληνική Κυβέρνηση, αλλά έγκειται στην ίδια τη UNICEF. Αυτή αποφασίζει αν θα έχει γραφείο εκπροσώπησης ή κάποια άλλη παρουσία στη χώρα. Αυτός είναι ο τελικός φορέας». Αναφέρθηκε επίσης, ώστε να καταδείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, για κάποιες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός όταν βρέθηκε στην Νέα Υόρκη με επιτελείς της UNICEF, “και λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει η χώρα με τα ασυνόδευτα ανήλικα των προσφύγων και μεταναστών”.

Ωστόσο, επίσημη πληροφόρηση τόσο για τις επαφές εκείνες, το περιεχόμενο των συζητήσεων και τα αποτελέσματά τους, δεν υπήρξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή