Μετωπική από Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό

Μετωπική από Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σφοδρότατη επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα γεγονότα στα νησιά και τα θέματα ασφάλειας, με την κυβέρνηση διά του κ. Γιώργου Γεραπετρίτη να απαντάει, μεταξύ άλλων, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί μέσω της επιθετικής στάσης του να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας έναντι όσων αποκαλύπτονται αυτή την περίοδο στην Προανακριτική για το παρασκήνιο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος εκτενώς στα επεισόδια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στα περιστατικά αστυνομικής δραστηριότητας στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πολλές φορές ότι την ευθύνη αναλαμβάνει προσωπικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ο πολιτικός του αντίπαλος δεν βρισκόταν στην αίθουσα της Ολομέλειας –όπως αναμενόταν, άλλωστε, καθώς ήταν σε εξέλιξη προγραμματισμένες συναντήσεις και συνεδριάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου–, σημείωσε ανεβάζοντας τους τόνους: «Ο πρωθυπουργός δεν τολμάει να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Οφείλει να έρθει στη Βουλή, να έχει τα κότσια να έρθει στη Βουλή και να αναλάβει την ευθύνη».

Οξύτατη κριτική

Η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το ασφαλιστικό, για το οποίο επίσης άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Στο τέλος της μέρας, ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, η μεσαία τάξη, με δημοκρατικά αντανακλαστικά συγκροτούν την προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση της οπισθοδρόμησης και του αυταρχισμού.

Και σε διέξοδο προοδευτικό και δημοκρατικό τον τόπο και τον λαό».

Η κυβερνητική απάντηση ήρθε διά στόματος του υπουργού Επικρατείας, με τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη να επιστρέφει τα βέλη με καυστική διάθεση. «Αντιλαμβάνομαι και ότι σήμερα είναι μια καλή μέρα για περισπασμό μετά όλα όσα ακούσαμε όλοι και συνέβησαν στην ειδική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Είναι μια κρίσιμη μέρα για να συμβεί αυτό, αντί του να συζητάμε ότι στο αρχηγείο της η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στα όσα έγιναν προχθές γνωστά με επίκεντρο την κατάθεση Σ. Μιωνή στην Προανακριτική, και συνέχισε: «Και πώς λειτουργούσε η κυβέρνηση; Εκείνη τη στιγμή, παρόντων δύο υπουργών της κυβερνήσεως –απ’ ό,τι συνομολογείται– υπεγράφετο ένα συμφωνητικό μεταξύ ιδιωτών –γιατί να υπογράφεται στο Μέγαρο Μαξίμου;–, το οποίο προέβλεπε το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη στα επόμενα βήματα, προεξοφλώντας αποφάσεις Δικαιοσύνης».

«Λαϊκιστικός λόγος»

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, αφού επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι μετά το τέλος της ομιλίας του αποχώρησε χωρίς να ακούσει την κυβερνητική απάντηση, είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να προετοιμάζεται για πολιτική σύνταξη αν συνεχίζει αυτόν τον λαϊκιστικό λόγο».