Πλακιωτάκης: Αντιμέτωπη με ασύμμετρη απειλή και όχι προσφυγικό η χώρα

Πλακιωτάκης: Αντιμέτωπη με ασύμμετρη απειλή και όχι προσφυγικό η χώρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίκληση της θέσεως ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή και δεν βρίσκεται ενώπιον προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης σήμερα στη Βουλή κατέστησε σαφές τί εννοεί η Αθήνα όταν κάνει λόγο για ενεργοποίηση του Λιμενικού στον ύψιστο βαρθμό, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Το θέμα ετέθη με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το λεγόμενο “push back”, ή αλλιώς την επαναπροώθηση πλωτών, που έχουν προέλευση την Τουρκία, και το οποίο είναι απαγορευμένο ως πρακτική καθώς θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – εκείνων που βρίσκονται επί των συγκεκριμένων πλωτών.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι το Λιμενικό στις ενέργειές του τηρεί όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, σε ανεπίσημες συζητήσεις με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές, διευκρινιζόταν ότι η εντολή είναι για αποτροπή εισόδου στα χωρικά ύδατα της χώρας της όποιας βάρκας έχει κατεύθυνση την Ελλάδα, έχοντας ως αφετηρία τα παράλια της Τουρκίας. Η αποτροπή εισόδου δεν είναι “push back”.

Δεδομένου ότι τα όρια σε τέτοια ζητήματα (δηλαδή διαχωρισμού ανάμεσα σε «ασύμμετρη απειλή» και «προσφυγικό-μεταναστευτικό») είναι εξαιρετικά λεπτά, καθώς μέσα στις βάρκες παγίως υπάρχουν γυναικόπαιδα, αρμόδιος παράγοντας περιοριζόταν να υπογραμμίσει: «Οταν οι βάρκες αυτές συνοδεύονται έως τα θαλάσσια σύνορά μας από τουρκικές ακταιωρούς, πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση; Στο Φαρμακονήσι η βάρκα που προσπάθησε να προσεγγίσει, σε όλη της την διαδρομή από τα παράλια της γείτονος έως τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα συνοδευόταν δεξιά και αριστερά, δηλαδή κατευθυνόταν ουσιαστικά, από δύο τουρκικές ακταιωρούς».

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Για το κρίσιμο ζήτημα, οι τοποθετήσεις σε συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών έχουν ως ακολούθως:

Ν. Βούτσης: «Επειδή με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι στη Λέσβο και θα κάνω και δημόσιες τοποθετήσεις, θα με ενδιέφερε να έχω την άποψη του κ. υπουργού και θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, κ. Πλακιωτάκη, αν έχετε δώσει εντολές, ή αν γνωρίζετε να έχουν δοθεί εντολές για πρακτικές «push back» από το Λιμενικό στις διαδικασίες διάσωσης -το τελευταίο διάστημα, μιλάω για τις τελευταίες μέρες – διότι και από μια τηλεοπτική σας παρουσία αντελήφθην –το είδα προσωπικά γι’ αυτό σας ρωτάω- ότι έχετε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο».

Ι. Πλακιωτάκης: «Πρόεδρε, ο Πρόεδρος σας, ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά σας ακύρωσε. Ακύρωσε δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, απαράδεκτες δηλώσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, όπου δεχόμαστε μια ασύμμετρη απειλή, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, υποκινούμενων, ουσιαστικά γιατί;  Για να επιτύχει η Τουρκία την επιδίωξη των στρατηγικών και γεωπολιτικών της επιδιώξεων. Μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη. Αναβάθμιση στο μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, είμαστε αποφασισμένοι – και το κάνουμε ήδη – να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο, το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη, έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Θέλω, λοιπόν, να τονίσω, ότι εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και άποψη. Προστασία θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας στον ύψιστο βαθμό».

Γ. Κατρούγκαλος: «Συμπεριλαμβανομένου του push back;»

Ι. Πλακιωτάκης: «Με βάση τους Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Ο Πρόεδρός σας είπε ότι η Κυβέρνηση σωστά έκανε και φυλάει τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της πατρίδας μας».

Αθανασία Αναγνωστοπούλου: «Πάντα δεν φυλασσόντουσαν τα σύνορα; Συγγνώμη, γιατί εδώ θα τρελαθούμε, δεν προστατεύονταν τα σύνορα της χώρας;»

Ν. Βούτσης: «Ο κύριος Πλακιωτάκης ήταν εξαιρετικά σαφής».

Αθανασία Αναγνωστοπούλου: «Εξήγησε ο κ. Μυλωνάκης, πνίγουμε ανθρώπους. Όχι, πρέπει να ακούγονται αυτά στην ελληνική Βουλή».

Ι.Πλακιωτάκης: «Εάν δεν καταλαβαίνετε ότι η χώρα αυτή τη στιγμή δέχεται μια ασύμμετρη απειλή και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι πρόβλημά σας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή