ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό

07s1syriza10-

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μια κοινή γραμμή στη διαχείριση του προσφυγικού και στην έκρυθμη κατάσταση που έχει προκληθεί στα βόρεια της χώρας από την προπαγάνδα των Τούρκων πως τα σύνορα στον Εβρο θα ανοίξουν. Το τμήμα δικαιωμάτων του κόμματος τάραξε τα νερά της Κουμουνδούρου, καθώς σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η είδηση για έναν νεκρό Σύρο πρόσφυγα από ελληνικά πυρά δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται».

Τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, υιοθέτησαν δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αλλά και τη δημοσίευση της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture για τον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου στον Εβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας που βασίζεται σε οπτικό υλικό από διαφορετικά κινητά. Από τη στιγμή που οι ανακοινώσεις του τμήματος δεν περνούν από «φιλτράρισμα» στα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου, η διαφορά φάσης ήταν αναμενόμενη. Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας σαφείς αποστάσεις ξεκαθάρισε πως δεν υιοθετεί την ανακοίνωση και ότι η κυβέρνηση είναι αρμόδια για να διερευνήσει το θέμα.

Απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης. Με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως «ο τομέας δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει ανακοίνωση που αναπαράγει τα τουρκικά fake news, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τα διαψεύδει κατηγορηματικά! Τα συμπεράσματα δικά σας».

Οι παρεμβάσεις από τα αριστερά, πάντως, φαίνεται ότι δυσκολεύουν συνεχώς το έργο του Αλ. Τσίπρα που κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος έδωσε κατευθύνσεις για το πώς θέλει να πορευτεί το κόμμα στο μεταναστευτικό. Κάποιοι μέσα στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία στην αναφορά του στον Κυρ. Μητσοτάκη πως «εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες όταν τους παρουσιάζει ως εισβολείς, ως εχθρούς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα και με τα όπλα, όπως έγραφε προχθές ένας από τους δημοσιογράφους προπαγανδιστές του Μαξίμου».

Ποικίλα σχόλια προκάλεσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Kontra εξέφρασε την αντίθεσή της με την υλική βοήθεια που παρέχεται στους στρατιώτες και στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στον Εβρο από πολίτες, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις. «Καλλιεργείται κλίμα μισαλλοδοξίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «ξυπνάει από τη χειμερία νάρκη ένα φίδι του εθνικισμού και θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Η σύγκρουση με το Μαξίμου για τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Λέσβο να ζητούν να τεθεί ένα τέλος στα παρακρατικά φαινόμενα πριν υπάρξουν θύματα. Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, που ήταν μεταξύ των βουλευτών που επισκέφθηκε το νησί, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για το ότι η ανομολόγητη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης για αποτροπή θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου. «Η σημερινή κυβέρνηση έχασε πλήρως τον έλεγχο πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα για μας, για την Ευρώπη, γενικότερα για τον κόσμο», επισήμανε.