Ταμείο Ε.Ε. κατά κορωνοϊού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη σύσταση ενός ταμείου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, με τα 7,5 δισ. άμεσα διαθέσιμα, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. για το θέμα αυτό, με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου στην Ιταλία και κρούσματα να καταγράφονται πλέον σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ο κ. Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου ανέδειξε τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταπόκρισης στην πρόκληση του ιού: τα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσής του· τη διαχείριση του ιατρικού εξοπλισμού ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις σε περιοχές όπου θα παρουσιαστεί ανάγκη (κάτι το οποίο θα αναλάβει να συντονίσει η Κομισιόν)· την ενίσχυση των ερευνητών που αναζητούν λύσεις για καλύτερη διάγνωση, θεραπεία και τελικά ένα εμβόλιο· και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του ιού. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου δεσμεύθηκε ότι θα γίνει χρήση «όλων των διαθέσιμων εργαλείων» για την άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημίας, μεταξύ άλλων και η «ευέλικτη ερμηνεία» των δημοσιονομικών κανόνων – χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε συντονισμένη δημοσιονομική δράση.

Στη δική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος τόσο για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών όσο και για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Το κόστος των μέτρων αυτών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας (στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων πρώην μνημονιακών χωρών). Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης του ιού (π.χ. αναπνευστήρες) και την κατανομή τους στα κράτη-μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Νομοθετική παρέμβαση

Νωρίτερα, η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προωθήσει «με μεγάλη ταχύτητα» νομοθεσία που θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να διατηρήσουν τις θέσεις (slots) που έχουν στα αεροδρόμια που εξυπηρετούν, ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιούν προσωρινά εξαιτίας των ακυρώσεων.

Η νομοθετική παρέμβαση, εξήγησε, θα προστατεύσει ειδικά τις πιο μικρές αεροπορικές εταιρείες, ενώ θα ωφελήσει και το περιβάλλον, καθώς θα τερματίσει την πρακτική των «πτήσεων-φαντασμάτων», που διεξάγονται μόνο για να κρατήσουν οι εταιρείες τις θέσεις τους. Τη Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ενωσης Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε (Bloomberg) ότι, στη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό της ζημίας. Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται συντονισμένη δημοσιονομική δράση για τη στήριξη κλάδων που θα πληγούν δυσανάλογα, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές.

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι χθες το πρωί ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν επικοινώνησε με παραγωγούς προστατευτικού εξοπλισμού. Στις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, ο κ. Μπρετόν και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου θα έχουν διαβουλεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία, «ώστε να γνωρίζουμε τι ισχύει με την προμήθεια αναγκαίων υλικών και φαρμάκων». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε χθες ότι «δεν μπορούν να αποκλεισθούν» προβλήματα έλλειψης φαρμάκων αν εξαπλωθεί σημαντικά ο ιός – αν και διευκρίνισε ότι έως τώρα δεν έχει προκύψει τέτοιο ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή