Βουλή: Kύρωση ΠΝΠ με… κανόνες ασφαλείας

Βουλή: Kύρωση ΠΝΠ με… κανόνες ασφαλείας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γνωστές, από την προ πανδημίας περίοδο, διαφορές των πολιτικών δυνάμεων ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, αναδείχθηκαν εκ νέου χθες στη Βουλή, με την ευκαιρία της συζήτησης δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εισαχθούν μεθαύριο Πέμπτη προς κύρωση από την Ολομέλεια.

Η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έγινε με την τήρηση των πρόσφατων αποφασισμένων έκτακτων προληπτικών μέτρων, αλλά και με την καταγραφή, από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενστάσεων αναφορικά με την κυβερνητική επιλογή να προωθήσει προς ψήφιση νομοθέτημα που δεν αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρώτο έθεσε το θέμα το ΚΚΕ, ενώ ανάλογα τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη να θέτει εκ νέου, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, θέμα διεξαγωγής των συνεδριάσεων πλέον μέσω τηλεδιασκέψεων, και όχι με τη φυσική παρουσία βουλευτών στις αίθουσες του Κοινοβουλίου. Ως προς το αίτημα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας σημείωνε ότι όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και εξετάζονται ανά πάσα στιγμή.

Ως προς το αντικείμενο των δύο ΠΝΠ (αφορά εκτός των άλλων τις γνωστές αποφάσεις για επιτάξεις ακινήτων σε νησιά και για την αναστολή υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου) από τη συζήτηση που έγινε –και στην οποία συμμετείχε μόνο ένας βουλευτής από κάθε κόμμα– προέκυψαν αφενός ότι υπέρ της κύρωσης του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Ν.Δ. και αφετέρου ότι όπως σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία αρνήθηκε να κάνει αποδεκτές επιστροφές παράνομων μεταναστών, επικαλούμενη το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για περαιτέρω επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Δημ. Βίτσας, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι μόνο στα πρώτα 20 χρόνια του νέου αιώνα ξέσπασαν τρεις παγκόσμιες κρίσεις: η πρώτη οικονομική, η δεύτερη μεταναστευτική-προσφυγική και η τρίτη, τώρα, υγειονομικού χαρακτήρα, εξέλιξη η οποία δείχνει ότι έχουμε συστημικό πρόβλημα και πως ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ως προς τα διαδικαστικά της συνεδρίασης και ειδικότερα ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εντός Βουλής, σημειώνεται μεν ότι τα παρόντα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας έλαβαν θέσεις απομακρυσμένα το ένα από το άλλο, πλην όμως καταγράφηκαν και κάποιες «παραφωνίες». Χαρακτηριστικότερη εξ αυτών είναι του κ. Βίτσα, ο οποίος ακούμπησε δύο φορές το πρόσωπό του με γυμνά χέρια – η μία εξ αυτών ήταν στη γλώσσα για να αλλάξει σελίδες του γραπτού κειμένου της ομιλίας του.

Με γάντια εμφανίστηκαν στην αίθουσα της Γερουσίας από τους βουλευτές μόνο η εισηγήτρια της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, όπως και οι παρόντες υπάλληλοι της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή