Ε.Ε.: Πράσινο φως για Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία

Ε.Ε.: Πράσινο φως για Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία κατέληξαν, χθες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μετά τις αλλαγές που δρομολόγησε η Κομισιόν στον μηχανισμό ένταξης και τη θετική αξιολόγηση των δύο χωρών στις αρχές του μήνα, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία απέσυραν την περασμένη εβδομάδα τις ενστάσεις τους – θέτοντας μία σειρά από όρους στην Αλβανία σχετικά με την εκλογική διαδικασία και το κράτος δικαίου (διαφθορά, δικαστικές μεταρρυθμίσεις, νομοθεσία για ΜΜΕ κ.ά.).

Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επέμενε σε μία πιο σθεναρή αναφορά σε δύο ζητήματα σχετικά με την Αλβανία: τον νόμο περί απογραφής, ώστε να επιτρέπεται στα μέλη της ελληνικής μειονότητας να αυτοπροσδιορίζονται χωρίς φόβο κυρώσεων· και στην προστασία των περιουσιακών τους δικαιωμάτων έναντι αυθαιρεσιών, σε μία χώρα με προβληματική νομική κατοχύρωση της ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολιβέρ Βαρχελί, αλλά και η Ιταλία, αντιστάθηκαν στα ελληνικά αιτήματα, τελικά όμως έγινε δεκτή η πιο απαιτητική διατύπωση που επιθυμούσε η Αθήνα.

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με κυρίαρχο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι οι απειλές της Τουρκίας, «που συνοδεύονται μάλιστα από διασπορά ψευδών ειδήσεων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από κανέναν».

Σε ερώτηση της «Κ», στην εξ αποστάσεως συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση για την πρόοδο των συνομιλιών με την Αγκυρα σχετικά με την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ δήλωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη των «27» την Πέμπτη θα γίνει «μία πρώτη εκτίμηση» του πώς προχωρούν (οι ενδείξεις πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές). Σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τη χαρακτήρισε «πολύ καλύτερη».

Ο κ. Μπορέλ αποκάλυψε ότι «δυστυχώς» δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να υπάρξει τελική συμφωνία για τη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», τη διάδοχο της «Σοφίας» που θα αναλάβει την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. «Εκκρεμούν κάποια ζητήματα» σχετικά με την κατανομή στα κράτη-μέλη προσφύγων και μεταναστών που θα διασωθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέφερε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαφωνίες αυτές θα μπορέσουν να ξεπεραστούν «και να ξεκινήσει η επιχείρηση πριν από το τέλος του μήνα». Ο κ. Δένδιας, από την πλευρά του, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει «τόσο με πλωτά όσο και με εναέρια μέσα».

Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Μπορέλ μίλησε για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια επαναπατρισμού Ευρωπαίων τουριστών από τρίτες χώρες. Οπως ανέφερε, 100.000 σχετικά αιτήματα έχουν καταγραφεί στις προξενικές αρχές ανά τον κόσμο. Εξέφρασε τη διαφωνία με όρους όπως «κινεζικός ιός» (μία έμμεση κριτική της ρητορικής Τραμπ) και τάχθηκε υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν και στη Βενεζουέλα – διαδικασία που δυσχεραίνεται από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των χωρών αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή