ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεσμεύσεις για μονιμοποιήσεις στο σύστημα Υγείας

desmeyseis-gia-monimopoiiseis-sto-systima-ygeias-2371292

Με τη θετική ψήφο της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, την έκφραση «επιφύλαξης» προκειμένου να διατυπώσουν την τελική τους θέση αύριο στην Ολομέλεια από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση και την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ, εγκρίθηκε χθες από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας με το οποίο κυρώνονται τρεις ΠΝΠ με μέτρα που έχουν προσφάτως ανακοινωθεί και ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται για τον περιορισμό της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεξαρτήτως της θέσης που έλαβαν, δεν διατύπωσαν μόνο προτάσεις, αλλά και εξέφρασαν από ενστάσεις έως και τη διαφωνία τους για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, ειδικά όσον αφορά τη στήριξη του ΕΣΥ και τα εργασιακά ζητήματα. Απέναντι στην κριτική, στις ενστάσεις, στις διαφωνίες και στις προτάσεις, η κυβέρνηση διά των υφυπουργών Υγείας Β. Κοντοζαμάνη και Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλου επαναδιατύπωσε διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία για τις περιστάσεις μέτρα και πως θα υπάρξουν και νέα, αναλόγως των εξελίξεων.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η επισήμανση του κ. Κοντοζαμάνη περί επικείμενων μονιμοποιήσεων προσωπικού στο ΕΣΥ: «Θα είμαστε σε θέση σταδιακά να μετατρέψουμε τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού σε θέσεις επιμελητών Β΄, δηλαδή σε μόνιμες θέσεις του ΕΣΥ, που τόσο έχουμε ανάγκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του και μετά την κρίση, διότι οι ανάγκες του συστήματος Υγείας είναι πολλές».

Από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε: «Στόχος μας είναι να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία με όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε λειτουργία και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας και με το κόστος που είναι δεδομένο ότι υπάρχει κατανεμημένο δίκαια σε όλους».

Στον αντίποδα, ο κ. Ν. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ), αφού χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα, υπογράμμισε: «Οδηγείτε, δυστυχώς μεθοδευμένα, κόσμο στην ανεργία, στην απαξίωση και εταιρείες στο κλείσιμο. Σας καλούμε πραγματικά να αλλάξετε ρότα». Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Α. Πουλάς σχολίασε: «Θεωρούμε χρέος μας να στηρίξουμε τη συλλογική προσπάθεια με εποικοδομητική κριτική και χρήσιμες προτάσεις».