ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Προβληματισμός και κριτική για τη «σκιά» του ιού στην οικονομία

Βουλή: Προβληματισμός και κριτική για τη «σκιά» του ιού στην οικονομία

Προβληματισμένη ενόψει της αναμενόμενης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, της αύξησης αρνητικών δεικτών, όπως του σχετικού με την ανεργία και στη χώρα μας, καθώς και εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ εμφανίστηκε σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, έχοντας την αντιπολίτευση απέναντι της να εμμένει στην κριτική περί ανεπάρκειας των μέτρων που λαμβάνονται.

«Δεν ξέρουμε την ένταση, το βάθος και -το βασικότερο- την έκταση του προβλήματος» τόνισε σε παρέμβασή του ο κ. Χρ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Θα έχουμε ύφεση. Θα έχουμε σημαντική ύφεση, βαριά ύφεση το 2020 στην Ελλάδα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων του Eurogroup, η ύφεση στην Ευρώπη θα είναι από μείον 5% μέχρι μείον 10%. Ο κάθε μήνας που είναι κλειστή μια οικονομία κοστίζει στην κάθε εθνική οικονομία περίπου 2,5% του ΑΕΠ. Και, ναι, φαίνεται ότι η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών δεν θα έχει σχήμα «V», αλλά θα σχήμα περίπου «U» που θα επεκτείνεται και στο 2021, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν δείγματα ανάταξης φέτος στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά δεν θα είναι τέτοια που να ανακόψουν το βάθος της ύφεσης που ο κάθε μήνας, όπως είπα, στοιχίζει 2,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ δύσκολες οι εκτιμήσεις για το βάθος στην ύφεση σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οικονομία». Παράλληλα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε: «Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού θα οδηγήσει στην ανάγκη χορήγησης περισσότερων επιδομάτων ανεργίας. Η Ισπανίδα συνάδελφός μου προχθές είπε ότι σε δύο εβδομάδες είχαν ένα εκατομμύριο απολύσεις -κυρίως στην εστία- στην Ισπανία. Ένα εκατομμύριο απολύσεις. Το λέω αυτό, για να δείτε πόσο σημαντική προσπάθεια γίνεται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες».

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης σημείωνε μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με τις προβλέψεις που κάνουμε στο Υπουργείο Εργασίας, θα ανακοπεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας και αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη».

Νωρίτερα, επί του συνόλου των ζητημάτων και καθώς ουδείς ακόμα γνώριζε το αποτέλεσμα του αποψινού Eurogroup, αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες, ασκούσαν κριτική στις κυβερνητικές επιλογές.

«Ο λαός μας, που πλήρωσε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, πρέπει να δει, μπορεί να δει πιο καθαρά τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, που δυστυχώς όλοι σας υπηρετείτε. Η φθορά και η απαξίωση του ελληνικού λαού προς τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να μετατραπεί σε συνειδητή πάλη και θέληση για οριστική αποδέσμευση από αυτούς τους Οργανισμούς και συνολική απελευθέρωση από αυτό το σάπιο σύστημα. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή για να έχει ο ελληνικός λαός την υγεία του, να έχει τα δικαιώματά του, να έχει τη ζωή του και την ευημερία του» υποστήριξε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.

«Δεν κάνει κάτι σημαντικό η Κυβέρνηση. Κάνει το αυτονόητο. Φαντάζομαι ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση να ήταν θα έκανε το ίδιο πράγμα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας, όλοι κλειστείτε στα σπίτια σας, μην κουνιέστε και τελείωσε η ιστορία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελλ.Λύσης Κυρ. Βελόπουλος.

«Το παιχνίδι του ευρωομολόγου δυστυχώς έχει ήδη πουληθεί, οπότε ακόμα και χωρίς μνημονιακά προαπαιτούμενα στον ESM θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος μας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε του χρόνου σε μια δημοσιονομική προσαρμογή και λιτότητα που θα είναι χειρότερη από αυτήν του 2011. Με μια τέτοια πιθανή έκβαση μπορεί να μην έχουμε τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, όμως θα τους έχουμε από την πείνα. Μετά από 10 χρόνια μνημονίων θα οδηγηθούμε σε μια πραγματική κρίση πείνας» σημείωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Ι.Βαρουφάκης.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ΠΝΠ, τελικώς, εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο μόνο της ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ «παρών» δήλωσαν ΚΙΝΑΛ, Ελλ. Λύση και ΜέΡΑ25.