Κοινοβουλευτική διπλωματία σε καιρούς πανδημίας

Κοινοβουλευτική διπλωματία σε καιρούς πανδημίας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικός, κατ’ αρχήν, χαρακτηρίζεται ο απολογισμός δράσεων κοινοβουλευτικής διπλωματίας εκ μέρους της Βουλής, στην πρώτη περίοδο οξύτατης υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που προκαλεί ο  κορωνοϊός COVID19.

Ως κορυφαία στιγμή αυτών των δράσεων θεωρείται η συνυπογραφή, από τον κ. Κων. Τασούλα, επιστολής Προέδρων Κοινοβουλευτικών Σωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον πρόεδρο του Eurogroup για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid 19, στις 8 Απριλίου. Ηταν επιστολή των Προέδρων δέκα Κοινοβουλευτικών Σωμάτων από επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ζητούσαν από τον κ. Μ. Centeno και τους Προέδρους των Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συμβάλλουν στην επίτευξη μιας προωθημένης και άνευ προηγουμένου κινητοποίησης πόρων για την αντιμετώπιση των ανυπολόγιστων οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. Όπως σημείωναν κοινοβουλευτικές πηγές, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν “να σταλεί ένα μήνυμα για την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των βαρών”. Υπενθυμίζεται ότι χαρακτηριστικά υπογραμμίζονταν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: “Ο κίνδυνος απώλειας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, καθώς και το οριστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, αλλά και η περιθωριοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού είναι ήδη ορατός. Η κατάσταση δυσφορίας και ανησυχίας που μπορεί να αποτελέσει συνέπεια, δύναται να υπονομεύσει την ίδια τη σταθερότητα των δημοκρατικών μας συστημάτων. Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί, επί τη βάσει του πνεύματος της αλληλεγγύης, ένα από τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση πόρων, ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρωζώνης. Η προσέγγιση και οι δράσεις μας θα πρέπει να είναι μακράς πνοής και όχι κοντόφθαλμες, με σημείο αναφοράς τις κοινές αρχές του καταμερισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, οι οποίες ενέπνευσαν τη γέννηση της ΕΕ”.

Ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας, ωστόσο, με ευθεία αναφορά στα σύμβολα τριών μεγάλων χωρών της Ένωσης που δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, ήταν η επιλογή να τιμηθούν τα εθνικά τους χρώματα στην πρόσοψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Ήταν, αρχικώς, στις 3 Απριλίου, όταν αποφασίστηκε η συμβολική ύψωση της ιταλικής σημαίας μαζί με την ελληνική και εκείνη της ΕΕ, “σε ένδειξη συμπαραστάσεως προς τον λαό της Ιταλίας”. Επίσης από εκείνο το απόγευμα και για τρία απογεύματα αποφασίστηκε η πρόσοψη του Κοινοβουλίου να φωταγωγηθεί με τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Ιταλίας “σε ένδειξη συμβολικής συμπαραστάσεως προς τον λαό της γειτονικής χώρας που δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία που πλήττει την υφήλιο”.

Στις 10 Απριλίου το ίδιο έγινε, αυτή τη φορά με την ισπανική σημαία, “ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο Ισπανικό λαό εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19”, αλλά και μια νέα απόφαση, εκείνη τη φορά να φωταγωγηθεί για ένα τριήμερο η όψη του κτιρίου του Κοινοβουλίου προς την πλευρά της πλατείας Συντάγματος, με τα χρώματα του εθνικού συμβόλου της Ισπανίας.

Τέλος, στις 20 Μαρτίου και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, η Βουλή -ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας- αποφασίστηκε να φωτιστεί στα χρώματα του Οργανισμού. “Ιδιαίτερα εν μέσω της διεθνούς συγκυρίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία κάθε σύμπραξη με στόχο την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της ειρήνης, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας των λαών, αρχές που αποτελούν κοινό μέλημα των 88 εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων, τα οποία συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Γαλλοφωνίας”, υπογράμμιζαν κοινοβουλευτικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή