Βουλή: Τα «κρυφά» μηνύματα των αρχηγών

Βουλή: Τα «κρυφά» μηνύματα των αρχηγών

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σαφής διάθεση του πρωθυπουργού, αφενός να συμβάλλει στο ν’ αλλάξει η χρόνια συνήθεια του πολιτικού συστήματος για πολωτικές αντιπαραθέσεις και αφετέρου να παρουσιάσει διάθεση διακομματικού διαλόγου για τα μείζονα ζητήματα, πριν η κυβέρνηση λάβει επ’ αυτών αποφάσεις, η έμμεση αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που έμεινε αναπάντητη, αλλά και η εκ μέρους της κυρίας Φωτεινής Γεννηματά ευθεία απόρριψη της ανοιχτής πρόσκλησης για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ (ενδεχομένως και ΜέΡΑ25) που έκανε ο κ. Αλ. Τσίπρας, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πρώτη, εφ’ όλης της ύλης, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στο περιθώριο αυτών, αναδείχθηκε και το σηζητούμενο επί δίμηνο ενδεχόμενο λειτουργίας του Κοινοβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, που έως τώρα δειλά και μόνο σε μία περίπτωση (συνεδρίαση Επιτροπής για ακρόαση φορέων) εφαρμόστηκε.

Η επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να μην ανταποκριθεί στην -αναμενόμενη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- νέα εκδήλωση της διαρκούς τάσης να προκαλεί μετωπικές συγκρούσεις εντός της Βουλής, δεν καταγράφηκε για πρώτη φορά. Υπήρξε και σε άλλες “ευκαιρίες” κατά το παρελθόν, πλην όμως στην παρούσα συγκυρία εκτιμάται πως αποκτά επιπρόσθετη σημασία, μια και το “περιβάλλον” εντός του οποίου σημειώθηκε διακρίνεται από τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που πυροδοτεί σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο η πανδημία.

«Εχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ. Άρα, πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες και με το βλέμμα πάντα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ειδικότερα στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά στο ευρύτερο περιβάλλον που φάνηκε να διαμορφώνεται στην αίθουσα της Ολομέλειας έμοιαζε να αποκτά ευρύτερους συμβολισμούς.

Μητσοτάκης: «Ακούω»

«Θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα, καθώς επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς αντιπαράθεσης, να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει την εθνική ενότητα. Η κυβέρνηση επιζητεί τη δημιουργική κριτική. Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε είναι να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας, επίρριψης ευθυνών, στοχοποίησης προσώπων. Καλό είναι όλα αυτά, επιτέλους, να τα αφήσουμε πίσω μας. Κι αν θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της κρίσης έκλεισε ουσιαστικά ένας κύκλος και καταφέραμε να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον, ως προς τις συμπεριφορές μας συνολικά ως κοινωνία, θα είναι ευχής έργον αν αυτήν την πρόοδο μπορούμε να την αποδείξουμε και μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Αυτό, όμως, φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από την Κυβέρνηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτολογία του, και κάπως έτσι έκλεισε και με την τριτολογία του, όταν ανάμεσα στα άλλα έκανε λόγο για προτάσεις της αντιπολίτευσης που «ακούει» και μελετά.

«Θεωρώ ότι διεξήχθη σε καλό και βασικά σε εποικοδομητικό κλίμα η συζήτηση και θέλω να ελπίζω ότι αυτός θα είναι και ο τόνος ο οποίος θα επικρατήσει στο Κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά. Και αφού αναφέρθηκε -με ονομαστικές αναφορές στον κ. Τσίπρα και στην κυρία Γεννήματα- σε προτάσεις που έκαναν επί θεμάτων πολιτισμού, συμπλήρωσε απευθυνόμενος αυτή τη φορά ειδικά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: «Άκουσα αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις και από την κυρία Γεννηματά, πολλές από τις οποίες τις εξετάζουμε ως μέτρα για την επόμενη μέρα. (…) Και σε σας διέκρινα έναν πλεονασμό παροχών και δαπανών. Πάντως, άκουσα κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις».

Ο «πνιγμένος»

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει και στις πολλές αιχμηρές και σε προσωπικό επίπεδο αναφορές-χαρακτηρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σε μια αποστροφή της ομιλίας του είπε: «Υπάρχει ένας πολύ σκοτεινός κόσμος στο διαδίκτυο σήμερα -πολύ σκοτεινός- ο οποίος χυδαιολογεί και επενδύει στην εθνική αποτυχία. Μην το κάνουμε αυτό μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μην το κάνουμε! Ας τα αφήσουμε στα τάρταρα του διαδικτύου όλα αυτά τα άθλια τρολ, τα οποία έρχονται σήμερα και σπεκουλάρουν πάνω σε μία ενδεχόμενη αποτυχία».

Όπως επίσης ουδέν σχόλιο έκανε για την έμμεση πλην σαφή αναφορά του κ. Τσίπρα στο ενδεχόμενο κυβερνητικών σχεδιασμών για πρόωρες εκλογές (μίλησε για «σχέδιο απόδρασης» της κυβέρνησης). Συγκεκριμένα και με αφορμή την ανακοίνωση Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν τους προσεχείς τρεις μήνες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Γιατί τρίμηνο; Προφανώς, την 1η Αυγούστου –εκτός εάν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε μέχρι τότε- το πρόβλημα θα είναι εδώ και θα πρέπει σε αυτό το πρόβλημα να απαντήσετε».

Απάντηση, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από άλλον πολιτικό αρχηγό, για ένα άλλο ζήτημα: Αφού μίλησε για «ευκαιρία να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο», σημείωσε απευθυνόμενος ουσιαστικά και κυρίως στο ΚΙΝΑΛ: «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε, εμείς τουλάχιστον, ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα βασίζεται σε μία ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια».

Η κυρία Γεννηματά δεν το άφησε αναπάντητο, επανερχόμενη παράλληλα στη φημολογία περί πρόωρης κάλπης – ου και αυτή τη φορά άφησε ασχολίαστη ο κ. Μητσοτάκης: «Το Μαξίμου διαρκώς διαρρέει σενάρια εκλογών -για τα οποία δεν βρήκατε μία λέξη στα εβδομήντα πέντε λεπτά που τοποθετηθήκατε να τα διαψεύσετε- και τσιμπάει ο κ. Τσίπρας από την άλλη μεριά και αρχίζει διάφορα μικροκομματικά -γιατί ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται- και διάφορους τακτικισμούς για δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Ακούστε, σας έχω πει πολλές φορές ότι έχουμε χαράξει μια σταθερή αυτόνομη πορεία και δεν πρόκειται να αλλάξουμε από αυτή», είπε κλείνοντας την πόρτα – επί του παρόντος τουλάχιστον- στο ΣΥΡΙΖΑ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Στα αξιοσημείωτα, τέλος, ήταν και πως απέναντι στην διακριτή ένταση που υπάρχει ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά και στη γενικότερη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των άλλων κομμάτων, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας έκανε ένα σχόλιο που έχει ευθεία αναφορά στην κοινωνική συγκυρία: «Καυγαδίζετε σαν τα ζευγαράκια σε συνθήκες καραντίνας», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή