«Σκληρό ροκ» από Αλ. Τσίπρα για την οικονομία

«Σκληρό ροκ» από Αλ. Τσίπρα για την οικονομία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό επιχείρημα πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα πλήξει σημαντικά μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς, συνεχίζει την αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως τελευταία «εργαλεία» τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση, τα στοιχεία από την «Εργάνη» για την αύξηση της ανεργίας, αλλά και την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης περιέγραψε την ανησυχία του κόμματος πως «σε λίγους μήνες, αν όχι σε λίγες μέρες, θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία». Ο τρόπος που θα ανοίξουν τα εστιατόρια την 1η Ιουνίου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η χωροθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στους δημόσιους χώρους απασχόλησαν τη σύσκεψη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει πως οι λύσεις που θα δοθούν δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για να μη στηριχθούν με ρευστότητα οι επιχειρήσεις.

Σε αυτή τη γραμμή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής: «Γνωρίζετε ότι εμείς εγκαίρως, εδώ και δύο μήνες, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δισ. από το “μαξιλάρι”, ώστε τώρα σε μια ώρα ανάγκης να δοθεί ρευστότητα προκειμένου να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, καθώς και ένα ευρύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δισ. της ρευστότητας της ΕΚΤ». Αναφερόμενος στις ενέργειες που έχει κάνει έως τώρα το Μαξίμου, συμπλήρωσε πως «δυστυχώς δεν βλέπουμε τίποτε απ’ αυτά να έχει προχωρήσει. Βλέπουμε μια κατάσταση θεσμοθέτησης μισής εργασίας μέσα από την εκ περιτροπής εργασία και χρηματοδότηση αναστολής της εργασίας και όχι της συνέχισης της απασχόλησης».

Το «σκληρό ροκ» στην οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για τον Αλ. Τσίπρα, αφού το αρμόδιο επιτελείο στην Κουμουνδούρου έχει εκτιμήσει, στις συσκέψεις που πραγματοποιεί, ότι η επερχόμενη ύφεση θα στριμώξει το Μαξίμου που θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Οι επισημάνσεις είναι συνεχείς από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας πως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει δικαιωμένος και στην οικονομία για την επιμονή του να εφαρμοστεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της εργασίας στο σύνολό της. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως για τις επιχειρήσεις η άμεση ενίσχυση των 3 δισ. είναι απαραίτητη και παράλληλα πρέπει να αναμορφωθεί ο τρόπος παροχής των εγγυημένων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή