Δύο «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν βηματισμό

Δύο «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν βηματισμό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που οι «προεδρικοί», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αποφάσισαν να ματαιώσουν τη δεύτερη εν μέσω κορωνοϊού συνεδρίασή τους, είναι βέβαιο πως στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». «Το αναβάλαμε για να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα», παραδεχόταν μέλος της «Προοδευτικής Πρωτοβουλίας Μελών», που αποτελεί τη νέα «δύναμη πυρός» αυτή τη στιγμή στην αξιωματική αντιπολίτευση γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτή την κίνηση έχουν στοιχηθεί δίπλα σε πολλά κορυφαία στελέχη, μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας, της Γέφυρας, καθώς και της ΔΗΜΑΡ.

Η μουρμούρα στις τάξεις των «προεδρικής φρουράς» και η αναζωπύρωση της κρίσης στο εσωτερικό του κόμματος αποδίδεται περισσότερο στο ύφος παρά στην ουσία των αναρτήσεων του Π. Πολάκη, αλλά και στο είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Η δημοσίευση φωτογραφιών από τα γενέθλιά του, αλλά και οι πρόσφατοι χαρακτηρισμοί κατά δημοσιογράφων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, θυμίζοντας την προεκλογική επίθεση στον Στ. Κυμπουρόπουλο. Είναι πολλά τα στελέχη με μετριοπαθή χαρακτηριστικά, όπως η Oλγα Γεροβασίλη και ο Κ. Ζαχαριάδης, καθώς και μέλη της Γέφυρας προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, που ακόμα και με δημόσιες τοποθετήσεις τους κρατούν διακριτές αποστάσεις από τον βουλευτή Χανίων. Συνειδητοποιούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει για άλλη μία φορά τραυματισμένος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούν λίγο πάνω από το 20%.

Το «αντίπαλο στρατόπεδο» οργανώθηκε και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει μια «ομοσπονδιακή μορφή». Ο Ν. Βούτσης, ο Ν. Φίλης, ο Π. Σκουρλέτης και ο Ευ. Τσακαλώτος με τους «53+» έχουν φτιάξει ένα κοινό μέτωπο. Η παλιά «Ενωτική Κίνηση» που αποτελούσε την εσωκομματική ασπίδα του Αλ. Τσίπρα έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια, με τον Δ. Βίτσα και την Eφη Καλαμαρά να κρατούν αποστάσεις, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες ο Δ. Παπαδημούλης έχει επιλέξει να αποτραβηχθεί από την πλειοψηφία. Με προβληματισμό παρακολουθούν τον βηματισμό των «προεδρικών» ο Γ. Δραγασάκης και ο Ανδρ. Ξανθός, ενώ ο Δ. Τζανακόπουλος ως πολύ στενός συνεργάτης του προέδρου έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Οι λεγόμενοι παλαιοί κομματικοί νιώθουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είχαν κατηγορηθεί πως θέλουν να γυρίσει το κόμμα στο 3% αποκλείοντας τον μετασχηματισμό και τη στροφή στον μεσαίο χώρο και τώρα υποστηρίζουν πως είναι η «ομπρέλα» που χρειάζεται ο Αλ. Τσίπρας για να οικοδομήσει ένα κόμμα αρχών από την Αριστερά στον ευρύτερο σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο. Οι πληροφορίες που ήθελαν να προτείνεται στον Ευ. Τσακαλώτο μέσα στον χειμώνα να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά αρνήθηκε, δεν επιβεβαιώνονται. Ο τέως υπουργός Οικονομικών έχει βγει το τελευταίο διάστημα πολύ μπροστά ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδειξε τα όριά του καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα μέσα στο κόμμα.

Αυτό που ζητούν οι «53+», οι οποίοι επίσης συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι ο Αλ. Τσίπρας να φανεί πιο αποφασιστικός σε σχέση με την εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του Π. Πολάκη. «Δεν είναι σκληρή αντιπολίτευση αυτό που κάνει, είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη» τόνιζε μέλος της κίνησης στην «Κ». Η ανάδειξη της νέας ηγετικής ομάδας δεν θα είναι μια απλή υπόθεση, με αρκετούς στην Κουμουνδούρου να μην αποκλείουν μια μίνι επανάληψη του 2015 με αποχωρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή