«Ελληνοτουρκικό» πρωινό καφέ ήπιαν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ελληνοτουρκικό» πρωινό καφέ ήπιαν στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να πιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών εκεί όπου το άφησαν πριν από την κρίση της πανδημίας σκοπεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας την κυβέρνηση για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής και σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Τα όρια ανοχής της Ελλάδας στην προκλητικότητα των Τούρκων ήταν ανέκαθεν δύσκολο να οριοθετηθούν. Η μόνη συμφωνία που καταγράφεται μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν προοικονομεί ένα θερμό καλοκαίρι. Ο πρωινός καφές της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σχεδόν μονοθεματικός, με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του να συμφωνούν πως η ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης «Καταιγίδα» χωρίς ανταλλάγματα, αλλά κυρίως ο φράχτης του Εβρου με τους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι κοινές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου και του Θ. Δρίτσα για τα δύο αυτά θέματα φαίνεται πως ένωσαν και τις τάσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα.

Το θέμα του Εβρου

Από τον επόμενο μήνα θα γίνει σαφές πως μαζί με την οικονομία στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να «σφυροκοπούν» το Μαξίμου για τη στάση που τηρεί απέναντι στους γείτονες αναδεικνύοντας το θέμα, όπως και όποτε χρειάζεται. Αυτό έπραξαν όταν ζήτησαν τον αποχαρακτηρισμό των δύο πρόσφατων διακοινώσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση προς την Αγκυρα. Σε ερώτηση της «Κ» σε στέλεχος της Κουμουνδούρου αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες πρωτοβουλίες με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η απάντηση πως «παρακολουθούμε στενά το θέμα του Εβρου» δεν αποκλείει τίποτα. Μιλούν για προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού από τον Νίκο Δένδια και συνολικά λανθασμένο χειρισμό από το Μαξίμου που θέλησε να μη σηκώσει το πολιτικό βάρος μιας παραβίασης χερσαίου εδάφους.

Εχοντας «καεί πολλές φορές από τον χυλό» των εσωκομματικών, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη επίθεση της «Ομάδας Αλήθειας» στον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα του φράχτη. Εκτιμούν ότι ο μετριοπαθής Νίκος Δένδιας –που  φαίνεται πως τον στοχοποιούν οι πιο «σκληροί» της πλειοψηφίας– δυσκολεύει τους χειρισμούς του πρωθυπουργού προκαλώντας ρωγμές μέσα στη γαλάζια παράταξη. Από τη στιγμή που στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν πως το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά είναι ο πόλος που αντιπολιτεύεται τον Νίκο Δένδια, περιμένουν να δουν αν ο υπουργός Εξωτερικών συγκρουστεί με την πιο αυστηρή γραμμή του Πενταγώνου, που εκπροσωπείται από τον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως, σε σχέση με την κατασκευή του φράχτη, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα της εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η στροφή προς το κέντρο και οι μετριοπαθείς τόνοι που προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε πολιτική απομόνωση. Για την αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί στοίχημα να αποδείξει πως και στα εθνικά θέματα «εξελίσσεται» και «μετασχηματίζεται». Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Νίκου Βούτση μέσα στην εβδομάδα πως «ο φράχτης στον Εβρο μπορεί και πρέπει να γίνει». Θέτουν, όμως τη διασφάλιση δύο κομβικών ζητημάτων:

• Να μην κατασκευαστεί σε άλλο σημείο από εκεί όπου ήταν αρχικά προγραμματισμένος.

• Να προβλεφθεί ελεγχόμενη και ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή