Βουλή: Η μεγάλη πλειοψηφία για το αγροτικό νομοσχέδιο, η κάνναβη και ο Τραμπ

Βουλή: Η μεγάλη πλειοψηφία για το αγροτικό νομοσχέδιο, η κάνναβη και ο Τραμπ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη πλειοψηφία και ειδικότερα με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, εγκρίθηκε απόψε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα”. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελ. Λύση και το ΜέΡΑ25.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και από το ΚΙΝΑΛ εκφράστηκε κριτική για την γενικότερη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δοθείσης της θετικής ψήφου των δύο κομμάτων, από την εξέλιξη της συζήτησης ξεχώρισαν κυρίως δύο παράπλευρες παρατηρήσεις: η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ο κ. Μ. Βορίδης αν και διαφωνεί με το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, και η δεύτερη έχει σχέση με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως προς την πτυχή “κάνναβη”, πρώτος μίλησε με καυστική διάθεση ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης: “Κύριε Βορίδη, δεν περίμενα ποτέ ότι θα υπάρξει στιγμή που θα ήσασταν εισηγητής στον «μπάφο», έστω κι αν είναι για ιατρικούς λόγους. Είναι η δικαιολογία ο «μπάφος» και η ιατρική για να είστε εισηγητής. Ενθυμούμαι πριν δεκαπέντε χρόνια τι λέγαμε για όλα αυτά, αλλά καμιά φορά η εξουσία σε αλλάζει. Έτσι είναι αυτά. Όσοι θέλουν να είναι μέσα στη νομή της εξουσίας, μπορούν να «μπαφιάζονται» όποτε θέλουν” είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Βελόπουλος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε: “Να τελειώσουμε με την κάνναβη. Επειδή ακούγονται πολλά, η καλλιέργεια της κάνναβης αποτελεί πολιτική επιλογή και της παρούσας κυβέρνησης. Εάν ήταν κάτι διαφορετικό θα το ακούγατε, θα την είχαμε καταργήσει. Δεν την έχουμε καταργήσει, επομένως αποτελεί πολιτική μας επιλογή. Αφήστε τώρα το πώς αισθάνεται και πώς νιώθει ο καθένας, γιατί δεν έχει σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς ή τι θέση παίρνει η κυβέρνηση συνολικά στο ζήτημα αυτό”. Λίγο μετά, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη σχολίαζε: “Εγώ προσωπικά σας αναγνωρίζω και μία προσωπική υπέρβαση, αν θέλετε. Γιατί το προφίλ σας, κύριε υπουργέ, είναι αντι-κανναβικό, όπως και να το κάνετε. Έχετε μία αυστηρότητα, ένα πράγμα, δεν σας έχω για κάνναβη. Λοιπόν, υπέρβαση προσωπική κάνατε κι εκεί σας την αναγνωρίζουμε”.

Ως προς τα γεγονότα στις ΗΠΑ, πάλι πρώτος μίλησε ο κ. Βελόπουλος, αναφέροντας μεταξύ άλλων: “Καίγεται η Αμερική. Οι Antifa βάζουν φωτιά. Και επειδή ο Σόρρος στηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Τραμπ, θα σας πω ένα πράγμα: μην χαίρεστε πολύ με τους Antifa, γιατί έχουμε και εδώ κάποια «μπουμπουκάκια», τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Το 2008 εδώ ήμασταν. Βλέπαμε τι έκαναν οι κουκουλοφόροι, που κάποιοι υποθάλπουν καθημερινά. Αυτοί είναι οι Antifa σας, που στηρίζουν τον Ερντογάν. Γι’ αυτό και λέω κάποια στιγμή ο νόμος και η τάξη πρέπει να επιβληθεί σε κάθε κατεύθυνση”.

Από την πλευρά του ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) σημείωνε: “Τα γεγονότα τα οποία γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η μητρόπολη του καπιταλισμού μαστίζεται από τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Τριάντα επτά εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε εννιά εβδομάδες, στη μητρόπολη του καπιταλισμού και λέτε γιατί γίνονται αυτά τα επεισόδια, της αστυνομικής βαρβαρότητας; Και ταυτόχρονα έχει η κυβέρνηση Τραμπ να δώσει περίπου 2 τρισεκατομμύρια στις πολυεθνικές αμερικάνικες.  Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να δώσει 750 δισεκατομμύρια στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, το ταμείο ανάκαμψης”.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης μεταξύ άλλων είπε: “Η τραγική ιστορία του Τζορτζ Φλόιντ ξεπερνά αυτές τις μέρες τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Φτάνει σε όλο τον κόσμο, γιατί μαζί με τον ρατσισμό αναδεικνύει και τις ανισότητες, που βαθαίνουν όλο και περισσότερο. Αφορά και την Ελλάδα. Το ερώτημα λοιπόν «Ποιος θα είναι ο επόμενος;» είναι υπαρκτό παντού στον κόσμο. Θα είναι ένας διαδηλωτής εργαζόμενος; Θα είναι ένας νέος ο οποίος έχει διαφορετική εμφάνιση ή διαφορετική επιλογή προτιμήσεων; Ο Κρητικός που μοιάζει με Πακιστανό  , όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη, μπορεί να είναι; Τι θα γίνει στη συνέχεια; Ζούμε σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται και σε μία Ελλάδα που δοκιμάζεται δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία, σε μία κοινωνία που μπορούν να γεννηθούν συγκρούσεις και εντάσεις”.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή