Στην Προανακριτική έγγραφα του FBI για τη Novartis

Στην Προανακριτική έγγραφα του FBI για τη Novartis

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφα τα οποία υπήρχαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς και παρά την ύπαρξη σχετικού αιτήματος δεν είχαν δοθεί από την αρμόδια εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη στην Προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, εστάλησαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, πρόκειται κυρίως για έγγραφα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (FBI), χαρακτηρισμένα ως μη απόρρητα και με περιεχόμενο που αφορά στην έως τότε (2017) εξέλιξη ερευνών για τη δράση της Novartis ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως στην κατάθεσή του στην επιτροπή ο κ. Αγγελής τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναφερθεί σε ένα εξ αυτών των εγγράφων και όπως και τότε είχε γίνει γνωστό, στο έγγραφο εμπεριέχεται αρχικώς η επισήμανση ότι όσες πληροφορίες εμπεριέχει προορίζονται μόνο για πληροφοριακούς λόγους και καθοδηγητικούς σκοπούς και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση σε οιεσδήποτε ποινικές διαδικασίες, ενώ γίνεται λόγος για πολιτικές μάρκετινγκ με αποδέκτες γιατρούς και ΜΜΕ. Με αφορμή τη μνημόνευση εκείνου του εγγράφου είχε επισημανθεί ότι από το περιεχόμενό του δεν προκύπτει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis.

Σε άλλες στιγμές της κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ότι, πρώτον, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε ενημερώσει και τους δύο –τότε– υπουργούς Δικαιοσύνης Κοντονή και Καλογήρου πως από τις αμερικανικές έρευνες δεν προκύπτει ευθύνη πολιτικών στην υπόθεση Novartis. Δεύτερον, ότι Αμερικανοί επιτελείς του FBI σε συνάντηση στη Βιέννη μίλησαν γενικώς για έναν λογαριασμό πολιτικού στην Ελβετία, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι που φέρεται να είπε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να παρασχεθούν στοιχεία, επειδή –όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες– η κυρία Τουλουπάκη είχε σταματήσει το αίτημα για δικαστική συνδρομή. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια πηγή από το FBI του είχε πει πως δεν υπάρχει θέμα ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Ως γνωστόν, η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να έχει επικαλεστεί το απόρρητο των εν λόγω εγγράφων και με αυτή την αιτιολογία είχε αρνηθεί να τα κοινοποιήσει στα μέλη της Προανακριτικής προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς της πλειοψηφίας των μελών της.

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα με θέμα «Κλήση για παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο» προσώπων –πολιτικών και μη– που θεωρούνται ύποπτα στην υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή