Ενίσχυση ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

Ενίσχυση ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέους πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες εξοπλίζεται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Next Generation EU.

Στο πλαίσιο αυτό, το RescEU –το εργαλείο εκτάκτου ανάγκης του μηχανισμού– προτείνεται να ενισχυθεί με επιπλέον 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-27, για να αποκτήσει στρατηγικά αποθέματα εξοπλισμού για την άμεση παροχή βοήθειας στην περίπτωση υγειονομικών κρίσεων, πυρκαγιών, πυρηνικών ατυχημάτων και άλλων καταστροφών που ενδεχομένως να πλήξουν τα κράτη-μέλη.

Οπως ανέφερε ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Τζ. Λέναρτσιτς: «Οταν ο κορωνοϊός έπληξε την Ευρώπη, υπήρχε έλλειψη πολλών ειδών ιατρικού εξοπλισμού στα κράτη-μέλη. Η Ε.Ε. όμως δεν είχε την ισχύ ή τα μέσα για να παράσχει εξοπλισμό· μπορούσαμε μόνο να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία. Οι πολίτες περιμένουν από την Ε.Ε. να δρα όταν ξεσπούν κρίσεις. Πρέπει να είμαστε όλοι καλύτερα προετοιμασμένοι και να διδαχθούμε από τα μαθήματα [της κρίσης]».

Εξωτερικές σχέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης σημαντική ενίσχυση των δαπανών για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τον ευρύτερο κόσμο – 118,2 δισ. ευρώ στην επταετία αντί για 101,9 δισ. στην πρόταση του Σαρλ Μισέλ τον Φεβρουάριο (όλα τα ποσά είναι σε τιμές 2018).

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα κονδύλια του εργαλείου γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας (NDICI), που –αν εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής– θα λάβει 86 αντί για 75,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση αφορά την εγγύηση εξωτερικής δράσης, αξίας 10,5 δισ., που η Επιτροπή εκτιμά ότι θα καλύπτει τον κίνδυνο επενδύσεων ύψους έως και 130 δισ. ευρώ σε χώρες-εταίρους της Ενωσης για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια Ζ. Μπορέλ τόνισε σε σχετικές δηλώσεις την ανάγκη παγκόσμιας συνεργασίας για να τεθεί υπό έλεγχο ο νέος κορωνοϊός.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανθρωπιστική δράση κατά 5 δισ. ευρώ το 2021-27, φτάνοντας τα 14,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή