Μείωση τζίρου 22% για την «Ικτίνος» το α΄ τρίμηνο

Μείωση τζίρου 22% για την «Ικτίνος» το α΄ τρίμηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση σε ποσοστό 22% εμφάνισε ο κύκλος εργασιών της «Ικτίνος Ελλάς» το πρώτο τρίμηνο του 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης που «φρέναρε» τις εξαγωγές μαρμάρου, το οποίο αποτελεί το δεύτερο πιο εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στην Κίνα μετά τα πετρελαιοειδή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 24% του συνόλου των εγχώριων εξαγωγών προς τη Χώρα του Δράκου.

Η εισηγμένη εταιρεία, που ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019, αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της ότι παρότι η Κίνα δεν είναι πια στο επίκεντρο της πανδημίας, όπως ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αυτό δεν σημαίνει πως οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα κυλούν ομαλά, καθώς τα εργοστάσια τώρα επαναλειτουργούν. Πώς, όμως, αναμένεται να διαμορφωθεί η πορεία της αγοράς όπου δραστηριοποιείται η «Ικτίνος»;

«Είναι δύσκολο να πραγματοποιήσουμε προβλέψεις για το 2020, καθώς το περιβάλλον είναι ρευστό. Υπάρχει μια ελαφρά αισιοδοξία ως προς την αγορά της Κίνας, αλλά ακόμη οι Κινέζοι πελάτες, λόγω των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας, δεν είναι δυνατόν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Κι ενώ η κινεζική αγορά αποκαθίσταται σταδιακά, έτερες βασικές αγορές μας, όπως αυτές της Βραζιλίας, της Αμερικής και του Κόλπου, έχουν κλείσει λόγω της πανδημίας.» Και η εγχώρια ζήτηση έχει ελαχιστοποιηθεί, καθώς η προμήθεια μαρμάρου σε έργα αναβάθμισης ξενοδοχείων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί λόγω του πλήγματος που έχει δεχθεί ο τουρισμός», αναφέρει στην «Κ» η Ιουλία Χαϊδά, αντιπρόεδρος της «Μάρμαρα Ικτίνος» και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης.

Κατά τις πρώτες 45 ημέρες της χρονιάς, η εταιρεία εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 24%, ο οποίος όμως υποχώρησε κατά 40% μετά την εξάπλωση της COVID-19.

Ως αποτέλεσμα, το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος μειώθηκε συνολικά κατά 22%. Από το σύνολο των πωλήσεων, το 96% κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ άνω του 50% των εξαγωγών έχει προορισμό την Κίνα. Παρότι, πάντως, ο κλάδος του μαρμάρου επλήγη περισσότερο λόγω της πανδημίας εν γένει, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο εγχώριος κλάδος των ορυκτών πρώτων υλών ήταν από αυτούς που άντεξε κατά την επέλαση της πανδημίας, οπότε ξένες εταιρείες στράφηκαν στη χώρα μας για να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα τους, η οποία στηριζόταν σε χώρες που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Το 2019 η εισηγμένη, σε επίπεδο ομίλου, εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 44,4 εκατ. ευρώ, από 60,4 εκατ. το 2018, με τη μείωση (23,40%) να αποδίδεται στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που μείωσαν την παραγωγή μαρμάρου αλλά και στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που έχει ως επίκεντρο την υιοθέτηση νέου συστήματος υπόγειας εξόρυξης.  Υποχώρηση σε ποσοστό 77,12% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά και οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες, που ανήλθαν σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, από 12,5 εκατ. ευρώ.

Ο δανεισμός αυξήθηκε στα 39,3 εκατ. ευρώ, από 33,7 εκατ. ευρώ το 2018, με την εισηγμένη να διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2019, η «Ικτίνος» δεν θα διανείμει μέρισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή